Toelichting bij COM(2007)522 - Standpunt van de EG in het Interimcomité EG-Montenegro inzake het reglement van orde van het comité, met inbegrip van de taakomschrijving en de structuur van de subcomités EG-Montenegro

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 15 oktober 2007 zal in Luxemburg een stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten enerzijds en de Republiek Montenegro anderzijds worden ondertekend. Die overeenkomst zal in werking treden op de eerste dag van de tweede maand volgende op de datum waarop de partijen elkaar mededelen dat hun respectieve ratificatieprocedures voltooid zijn.

De Interimovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Montenegro, die op dezelfde dag wordt ondertekend teneinde de vervroegde toepassing van handels- en handelsgerelateerde bepalingen van de Stabilisatie- en associatieovereenkomst mogelijk te maken, zal in werking treden op de eerste dag van de tweede maand volgende op de datum waarop de partijen elkaar mededelen dat hun respectieve ratificatieprocedures voltooid zijn.

Bij artikel 43 van de Interimovereenkomst wordt een Interimcomité vastgesteld, dat op de tenuitvoerlegging van de overeenkomst zal toezien. Het comité dient overeenkomstig artikel 44 van de Interimovereenkomst zijn reglement van orde vast te stellen. Voor de goede werking van het comité dient dit reglement van orde op de eerste bijeenkomst te worden aangenomen.

In het voorgestelde reglement van orde worden conform de Interimovereenkomst de taken en procedures van het Interimcomité vastgesteld en wordt verwezen naar de besluitvormingsbevoegdheden die bij de overeenkomst aan het comité zijn toegekend. Het reglement van orde voorziet ook in de oprichting van specifieke subcomités overeenkomstig artikel 46 van de Interimovereenkomst. De Commissie stelt voor de structuur van de subcomités te vereenvoudigen door hun aantal te beperken tot vijf, waardoor de verschillende terreinen die in de bijlage bij deze toelichting zijn vermeld, zouden worden bestreken. Terreinen van de stabilisatie- en associatieovereenkomst die niet in de Interimovereenkomst zijn opgenomen, zullen tot aan de inwerkingtreding van de Stabilisatie- en associatieovereenkomst verder in het kader van de versterkte permanente dialoog[1] worden besproken.

Het standpunt van de Gemeenschap in het Interimcomité inzake de goedkeuring van het reglement van orde van het Interimcomité wordt door de Raad op voorstel van de Commissie vastgesteld.

Derhalve wordt voorgesteld dat de Raad bijgaand voorstel goedkeurt.

BIJLAGE BIJ DE TOELICHTING

EG – DE REPUBLIEK MONTENEGRO INTERIMOVEREENKOMST BETREFFENDE DE HANDEL EN AANVERWANTE ZAKEN STRUCTUUR VAN DE SUBCOMITÉS

Benaming Taken Referenties IO (SAO)

Handel, industrie, belastingen en douanesamenwerking met andere kandidaat-lidstaten Vrij verkeer van goederen Art. 3 (Art. 18)

Industrieproducten Art. 4-8 (Art. 19-23)

Handelsvraagstukken Art. 19-33 (Art. 34-48)

Belastingen Art. 22 en 23 (Art. 37 en 38)

Oorsprongsregels Art. 29 (Art. 44), Protocol

Administratieve bijstand op douanegebied Art. 42 (Art. 99), Protocol

Samenwerking met andere kandidaat-lidstaten Art. 53 (Art. 17)

Landbouw en visserij Landbouwproducten in ruime zin Art. 9, art. 11, lid 1, art. 12, lid 1, art. 16, 17 en 20 (Art. 24, art. 26, lid 1, art. 27, lid 1, art. 31, 32 en 35)

Landbouwproducten in enge zin Art. 11, leden 2 en 3, en art. 12, lid 2 (Art. 26, leden 2 en 3, en art. 27, lid 2)

Visserijproducten Art. 14 en 15 (Art. 29 en 30)

Verwerkte landbouwproducten Art. 10 (Art. 25), Protocol

Wijn en sterkedrank Art. 13 (Art. 28), Protocol

Bescherming van geografische aanduidingen van landbouw- en visserijproducten en andere levensmiddelen dan wijn en sterkedrank Art. 18 (Art. 33)

Interne markt en mededinging Andere zaken met betrekking tot titel III van de Interimovereenkomst Art. 36 en 37 (Art. 69 en 71)

Mededinging Art. 38 en 39 (Art. 73 en 74)

Staatssteun voor de staalindustrie Art. 38, lid 8 (Art. 73, lid 8), Protocol

Intellectuele, industriële en commerciële eigendom Art. 40 (Art. 75)

Overheidsopdrachten Art. 41 (Art. 76)

Economische en financiële kwesties en statistieken Kapitaal- en betalingsverkeer Art. 35, art. 38, lid 7, onder b) (Art. 62 en art. 73, lid 7, onder b)

Vervoer Transitoverkeer Art. 34 (Art. 61, lid 1), Protocol 4, Art. 3, onder a) en b) Art. 11, leden 2, 3 en 5, art. 19, leden 1 en 2, en art. 21, lid 1 en lid 2, onder d)