Toelichting bij COM(2001)632 - Standpunt EG in de Associatieraad EG-Turkije, inzake een besluit van de Associatieraad EG-Turkije houdende goedkeuring van de uitvoeringsbepalingen voor de toepassing van de bepalingen inzake de mededinging zoals bedoeld in artikel 37 van Besluit 1/95 van de Associatieraad EG-Turkije

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Het voorgestelde besluit betreffende de uitvoeringsbepalingen op het gebied van de mededinging is gebaseerd op artikel 37 van Besluit 1/95 van de Associatieraad EG-Turkije. Het heeft betrekking op het mededingingsbeleid op de terreinen van de regels voor ondernemingen en de controle op steunmaatregelen van de staten.

De voorgestelde uitvoeringsbepalingen zijn gebaseerd op bestaande voorschriften, in het bijzonder die met de LMOE's. Zij behelzen geen wijzigingen van de verplichtingen, of toegestane uitzonderingen op het acquis communautaire, uit hoofde van Besluit 1/95. Er wordt niet getracht meer te bereiken dan is vastgelegd in het mandaat. Teneinde het mandaat te respecteren zijn geen bepalingen opgenomen met betrekking tot fusieprocedures.

Het beginsel dat ten grondslag ligt aan de uitvoeringsbepalingen is dat de bestaande stelsels en mededingingswetten door de uitvoeringsbepalingen niet worden gewijzigd. De uitvoeringsbepalingen creëren daarentegen levensvatbare mechanismen ter verbetering van de samenwerking tussen de verantwoordelijke autoriteiten van de EG en Turkije. Het belangrijkste criterium aan de hand waarvan wordt bepaald of een aangelegenheid in het kader van de samenwerking moet worden behandeld, is de vraag of de concurrentieverstorende gedragingen of activiteiten het handelsverkeer tussen de Europese Gemeenschap en Turkije ongunstig kunnen beïnvloeden.

Het voorstel bevat hoofdstukken over procedurele bepalingen, inhoudelijke bepalingen en bepalingen ter voorkoming van geschillen. De samenwerkingsmechanismen zijn erop gericht te komen tot een systematische uitwisseling van informatie en meer doorzichtigheid met betrekking tot de aangelegenheden die onder de uitvoeringsbepalingen vallen. De inhoudelijke bepalingen van Besluit 1/95 zijn opgenomen in de vorm van een verwijzing. Over het algemeen wordt in de voorgestelde uitvoeringsbepalingen het beginsel herhaald bij handhavend optreden rekening moet worden gehouden met de zwaarwegende belangen van de andere partij.

De voorgestelde bepalingen vereisen de instelling van een Turkse Toezichthoudende autoriteit voor staatssteun met ingang van 1 januari 2003. De Gemeenschap kan op verzoek technische bijstand verlenen binnen de bestaande kaders op terreinen die verband houden met de uitvoeringsbepalingen. De samenwerkings- en informatiemechanismen zullen de Gemeenschap tevens waardevolle instrumenten verschaffen om vooruitgang te boeken met het proces van onderlinge afstemming.

De Raad wordt verzocht zijn goedkeuring te hechten aan het bijgaande voorstel voor een Besluit van Raad over het door de Gemeenschap in te nemen standpunt in de Associatieraad EG-Turkije, betreffende een besluit van de Associatieraad EG-Turkije houdende goedkeuring van de uitvoeringsbepalingen voor de toepassing van de bepalingen inzake de mededinging zoals bedoeld in artikel 37 van Besluit 1/95 van de Associatieraad EG-Turkije.