Toelichting bij COM(2010)751 - Intrekking van Verordening 3448/80 ter uitvoering van de Toetredingsakte 1979, voor wat betreft de handelsregeling voor goederen vallend onder Verordeningen 3033/80 en 3035/80

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Een aantal in de afgelopen decennia aangenomen wetsbesluiten heeft in de praktijk geen enkele werking meer, maar blijft technisch van kracht. Deze wetsbesluiten zijn achterhaald vanwege het tijdelijke karakter ervan, of doordat de inhoud is overgenomen in latere wetsbesluiten. Meerdere maatregelen in verband met de toetreding van nieuwe lidstaten zijn na de toetreding van deze landen eveneens achterhaald. Het Europees Parlement, de Raad en de Commissie hebben in het interinstitutionele akkoord over beter wetgeven afgesproken dat de wetgeving van de Unie moet worden geactualiseerd en in volume verminderd door wetsbesluiten in te trekken die niet meer worden toegepast[1]. Wetsbesluiten die niet meer relevant zijn, moeten in het belang van de transparantie en de rechtszekerheid van de wetgeving van de Unie uit het acquis worden verwijderd.

De Commissie heeft herhaaldelijk achterhaalde wetgeving uit het acquis geschrapt, hoofdzakelijk door de betrokken wetsbesluiten van de Commissie achterhaald te verklaren. Onlangs heeft de Commissie ongeveer 250 wetsbesluiten op agrarisch gebied achterhaald verklaard; enkele andere agrarische wetsbesluiten en ongeveer 60 wetsbesluiten met betrekking tot de handel in verwerkte landbouwproducten zullen binnenkort achterhaald worden verklaard[2].

De Commissie heeft geconstateerd dat een besluit van de Raad op het terrein van de handel in goederen, verkregen door verwerking van landbouwproducten, dat gebaseerd was op artikel 43 van de toetredingsakte van 1979, in de praktijk geen enkele werking meer heeft, maar formeel nog steeds van kracht is. De Commissie beschikt niet over de bevoegdheid om wetsbesluiten die door de Raad zijn vastgesteld, achterhaald te verklaren. Omwille van de rechtszekerheid stelt de Commissie voor dat het in dit voorstel genoemde wetsbesluit door de Raad wordt ingetrokken.

Dit voorstel betreft de intrekking van Verordening (EEG) nr. 3448/80 tot vaststelling van de bepalingen ter uitvoering van artikel 43 van de Toetredingsakte van 1979 (toetreding van Griekenland tot de EG), voor wat betreft de handelsregeling die van toepassing was op verwerkte landbouwproducten die niet onder bijlage I bij het Verdrag vallen. Deze verordening voorzag in overgangsmaatregelen voor de handel in dergelijke niet onder bijlage I vallende goederen tussen de negen toenmalige EG-lidstaten en Griekenland. Aangezien Griekenland nu een volwaardig lid is, is deze verordening achterhaald en dient zij ingetrokken te worden.

Het onderhavige voorstel is vergelijkbaar met het voorstel betreffende achterhaalde wetsbesluiten op agrarisch terrein in het doorlopend vereenvoudigingsprogramma dat is goedgekeurd in het kader van de uitvoering van de strategie van de Commissie voor de vereenvoudiging van de regelgeving, zoals recent bijgewerkt - document COM(2008) 712, bijlage 2 bij het wetgevings- en werkprogramma van de Commissie voor 2009.