Toelichting bij COM(2011)279 - Ondertekening door de EU van de gewijzigde statuten en het gewijzigde reglement van orde van de Internationale Studiegroep voor Rubber

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Europese Unie is uit hoofde van Besluit 2002/651/EG van de Raad van 22 juli 2002 betreffende de deelname van de Gemeenschap aan de Internationale Studiegroep voor Rubber lid van deze studiegroep geworden.

Nadat het Verenigd Koninkrijk zich uit de Internationale Studiegroep voor Rubber (IRSG) had teruggetrokken, hebben de delegatiehoofden van de IRSG op 1 juli 2008 besloten de zetel van de IRSG naar Singapore te verplaatsen. Daarom moesten de desbetreffende bepalingen in de statuten van de IRSG worden aangepast.

Op de vergadering van het uitvoerend comité van 12–13 februari 2008 en de vergadering van de delegatiehoofden van 5–6 maart 2008 is besloten tot een ingrijpender herziening van de statuten en het reglement van orde van de IRSG om onder meer een definitie van “leden” of “landen” op te nemen waarin de bijzondere juridische positie van de Europese Unie in aanmerking wordt genomen.

De Raad heeft de Commissie gemachtigd onderhandelingen over de herziening van de statuten van de Internationale Studiegroep voor Rubber te openen1. Daarbij zijn ook onderhandelingsrichtsnoeren vastgelegd. Bij de onderhandelingen over de wijziging van de statuten en het reglement van orde heeft de Commissie deze richtsnoeren zorgvuldig gevolgd en de uitkomsten van de onderhandelingen voldoen aan het onderhandelingsmandaat van de Commissie.

De samenstelling van de IRSG is verschillende keren gewijzigd, waarbij meestal zittende leden zich hebben terugtrokken of hebben aangekondigd dit te zullen doen. Daardoor moeten de overgebleven leden een grotere bijdrage aan de begroting leveren. Conform haar onderhandelingsmandaat heeft de Commissie in de onderhandelingen getracht de verhouding tussen de basisbijdrage en de variabele bijdrage te wijzigen ten gunste van het variabele deel, zodat de bijdrage van ontwikkelingslanden met een geringe productie lager wordt. Uiteindelijk wilden de overige leden van de IRSG slechts instemmen met beperkte wijzigingen.

Op de buitengewone vergadering van de delegatiehoofden van 18–19 november 2010 is overeenstemming bereikt over een definitief ontwerp voor een wijziging van de statuten van de IRSG en een nieuw reglement van orde, die op de volgende vergadering van de delegatiehoofden formeel moeten worden goedgekeurd. Daarom moet een voorstel voor een besluit aan de Raad worden gedaan betreffende het standpunt dat de Europese Unie in de IRSG over de wijziging van de statuten en het reglement van orde moet innemen.

Aangezien de wijziging van de statuten onder meer betrekking heeft op het institutionele kader, waaronder het aantal suborganen en de namen daarvan, is lid 9 van artikel 218 VWEU niet van toepassing en moeten de leden 5 en 6 van dat artikel worden gevolgd. Anderzijds bevatten de huidige statuten van de IRSG een bepaling over de goedkeuring van wijzigingen, waarover de delegatiehoofden met eenparigheid van stemmen moeten besluiten. Er is niet voorzien in een ondertekeningsprocedure, zoals bij een nieuwe overeenkomst het geval zou zijn.

11516/08 PROBA 28 RELEX 503 WTO 132 RESTREINT UE, op 16.7.2008 goedgekeurd door

De stemming over de gewijzigde statuten en het gewijzigde reglement van orde is echter een soortgelijke stap als de ondertekening van een nieuwe overeenkomst. Bij deze gelegenheid zullen de delegatiehoofden ook overeenkomen op welke datum de wijziging van de statuten en het reglement van orde in werking treedt.

De Raad moet bijgevolg krachtens artikel 218, lid 5, een besluit betreffende de ondertekening van de gewijzigde statuten en het gewijzigde reglement van orde vaststellen.