Toelichting bij COM(2018)837 - Standpunt EU wat betreft de formulieren voor certificaten voor de invoer in de EU van wijnbouwproducten uit Japan, en wat betreft de nadere zelfcertificerings­voorschriften

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Onderwerp van het voorstel

Dit voorstel betreft het besluit tot vaststelling van het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen in de Werkgroep wijn in verband met de beoogde goedkeuring van het besluit inzake de formulieren die moeten worden gebruikt als certificaat voor de invoer in de Europese Unie van wijnbouwproducten van oorsprong uit Japan, en inzake de nadere zelfcertificeringsvoorschriften. Dit voorstel moet ervoor zorgen dat de Werkgroep wijn het bovengenoemde besluit kan vaststellen bij de inwerkingtreding van de economische partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Unie en Japan (op 1 februari 2019).

2. Achtergrond van het voorstel

2.1.Economische partnerschapsovereenkomst

De economische partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Unie en Japan ("de overeenkomst") heeft tot doel de handel en investeringen tussen de partijen te liberaliseren en te vergemakkelijken en de economische banden tussen de partijen aan te halen. De overeenkomst moet in werking treden op [datum van inwerkingtreding].

2.2.Werkgroep wijn

Krachtens artikel 22.4 van de overeenkomst is een Werkgroep wijn opgericht. Deze werkgroep is verantwoordelijk voor een doeltreffende uitvoering en werking van afdeling C en bijlage 2-E.

2.3.Beoogde handeling van de Werkgroep wijn

Krachtens artikel 2.35, lid 3, van de overeenkomst moet de Werkgroep wijn voor het eerst bijeenkomen op de datum van inwerkingtreding van de overeenkomst. Op [datum van inwerkingtreding] moet de werkgroep tijdens haar eerste bijeenkomst een besluit vaststellen inzake de formulieren die als certificaat voor de invoer in de Europese Unie van wijnbouwproducten van oorsprong uit Japan moeten worden gebruikt, en inzake de nadere zelfcertificeringsvoorschriften ("de beoogde handeling").

Het doel van de beoogde handeling is een doeltreffende uitvoering van afdeling C en bijlage 2-E van de overeenkomst, en met name artikel 2.28, lid 1, van de overeenkomst.

3. Standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen

De overeenkomst is het voorwerp van het voorstel van de Commissie voor een besluit van de Raad (COM(2018)192 final) en bevat een uitgebreide afdeling over de wederzijdse vergemakkelijking van de uitvoer van wijn, het zogeheten 'wijnpakket'. Daarin is met name vastgelegd dat tarieven voor de Europese wijnen, inclusief mousserende wijnen, die naar Japan worden uitgevoerd, volledig worden afgeschaft bij de inwerkingtreding van de overeenkomst, dat rond de 130 geografische aanduidingen van EU-wijnen op het Japanse grondgebied worden beschermd, dat diverse oenologische EU-procedés, inclusief prioritaire additieven voor gebruik in wijn, worden goedgekeurd en dat een vereenvoudigde certificering van Japanse wijnen die in de EU worden ingevoerd, wordt vastgesteld bij besluit van de Werkgroep wijn.

De bijgevoegde beoogde handeling van de werkgroep bevat nadere voorschriften voor deze uitgebreide afdeling: vastgesteld worden de formulieren die moeten worden gebruikt als certificaat voor de invoer in de EU van wijnbouwproducten van oorsprong uit Japan, alsmede de nadere zelfcertificeringsvoorschriften.

De formulieren en de zelfcertificeringsvoorschriften stroken met het beleid van de Europese Unie inzake de vergemakkelijking van de handel en samenwerking bij de fraudebestrijding met derde landen die een overeenkomst hebben gesloten met de Unie.

Derhalve moet de goedkeuring ervan worden bekrachtigd.

4. Rechtsgrondslag

4.1.Procedurele rechtsgrondslag

4.1.1.Beginselen

Artikel 218, lid 9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) voorziet in de vaststelling van besluiten tot bepaling van de standpunten die namens de Unie worden ingenomen in een krachtens een overeenkomst opgericht lichaam, wanneer dit lichaam handelingen met rechtsgevolgen vaststelt, met uitzondering van handelingen tot aanvulling of wijziging van het institutionele kader van de overeenkomst.

Het begrip handelingen met rechtsgevolgen omvat handelingen die rechtsgevolgen hebben uit hoofde van de op het betrokken lichaam toepasselijke volkenrechtelijke bepalingen. Onder dit begrip vallen tevens instrumenten die volkenrechtelijk niet bindend zijn, maar die een beslissende invloed [kunnen hebben] op de inhoud van de regelgeving die de wetgever van de Unie vaststelt 1 .

4.1.2.Toepassing op het onderhavige geval

De Werkgroep wijn is een lichaam dat is opgericht bij de overeenkomst.

De door de Werkgroep wijn aan te nemen handeling is een handeling met rechtsgevolgen. De beoogde handeling zal overeenkomstig artikel 1.3 van de overeenkomst bindend zijn in het kader van internationaal recht.

De beoogde handeling strekt niet tot aanvulling of wijziging van het institutionele kader van de overeenkomst.

De procedurele rechtsgrondslag voor het voorgestelde besluit is derhalve artikel 218, lid 9, VWEU.

4.2.Materiële rechtsgrondslag

4.2.1.Beginselen

De materiële rechtsgrondslag voor een overeenkomstig artikel 218, lid 9, VWEU te nemen besluit wordt in de eerste plaats bepaald door de doelstelling en de inhoud van de beoogde handeling ten aanzien waarvan namens de Unie een standpunt wordt ingenomen. Als de beoogde handeling een tweeledige doelstelling heeft of bestaat uit twee componenten, waarvan er een kan worden gezien als hoofddoelstelling of overwegende component, terwijl de andere doelstelling of de andere component slechts ondergeschikt is, moet het overeenkomstig artikel 218, lid 9, VWEU te nemen besluit op één materiële rechtsgrondslag worden gebaseerd, namelijk die welke vereist is gelet op de hoofddoelstelling of de overwegende component.

4.2.2.Toepassing op het onderhavige geval

De hoofddoelstelling en inhoud van de beoogde handeling houden verband met de liberalisering en vergemakkelijking van de handel in wijnbouwproducten.

De materiële rechtsgrondslag voor het voorgestelde besluit is derhalve artikel 207 VWEU.

4.3.Conclusie

De rechtsgrondslag voor het voorgestelde besluit dient artikel 207 VWEU, in samenhang met artikel 218, lid 9, VWEU te zijn.

5. Publicatie van de beoogde handeling

Aangezien de voorschriften van de handeling van de Werkgroep wijn moeten worden uitgevoerd door de douaneautoriteiten en de importeurs in de EU, moeten ze na de aanneming ervan bekend worden gemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie.