Overwegingen bij COM(2008)883 - Standpunt van de EG in de Algemene Raad van de Wereldhandelsorganisatie over de toetreding van Montenegro tot de Wereldhandelsorganisatie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Op 10 december 2004 heeft de regering van Montenegro overeenkomstig artikel XII van de Overeenkomst tot oprichting van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een verzoek om toetreding tot die overeenkomst ingediend.

(2) Op 15 februari 2005 is een werkgroep betreffende de toetreding van Montenegro opgericht, om overeenstemming te bereiken over toetredingsvoorwaarden die zowel voor Montenegro als voor alle WTO-leden aanvaardbaar waren.

(3) De Commissie, die namens de Europese Gemeenschappen optrad, en Montenegro hebben hun bilaterale onderhandelingen over de handel in goederen en diensten in april 2008 afgerond.

(4) De toetreding tot de WTO zal naar verwachting een blijvende positieve bijdrage leveren tot het proces van economische hervorming en duurzame ontwikkeling in Montenegro.

(5) Het toetredingsprotocol moet daarom worden goedgekeurd.

(6) Artikel XII van de Overeenkomst tot oprichting van de WTO bepaalt dat tussen het toetredend lid en de WTO overeenstemming moet worden bereikt over de toetredingsvoorwaarden en dat aan WTO-zijde de toetredingsvoorwaarden moeten worden goedgekeurd door de Ministeriële Conferentie van de WTO. Artikel IV.2 van de Overeenkomst tot oprichting van de WTO bepaalt dat in de perioden tussen de vergaderingen van de Ministeriële Conferentie, haar functies worden waargenomen door de Algemene Raad.

(7) Het is daarom noodzakelijk het standpunt vast te stellen dat de Gemeenschap in de Algemene Raad moet innemen.