Overwegingen bij COM(2017)416 - EU-standpunt in de Internationale Suikerraad met betrekking tot de verlenging van de Internationale Suikerovereenkomst 1992

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Internationale Suikerovereenkomst 1992 (hierna 'de overeenkomst' genoemd) is bij Besluit 92/580/EEG van de Raad 3 gesloten en is op 1 januari 1993 in werking getreden voor een periode van drie jaar tot en met 31 december 1995. Sindsdien is de overeenkomst regelmatig verlengd, telkens met een periode van twee jaar. De geldigheidsduur is bij besluit van de Internationale Suikerraad in juni 2015 voor het laatst verlengd 4 , waardoor de overeenkomst tot en met 31 december 2017 van kracht blijft.

(2) Ingevolge artikel 45, lid 2, van de overeenkomst kan de Internationale Suikerraad "voor de periode na 31 december 1995 [...] deze overeenkomst met bijzondere meerderheid van stemmen verlengen, telkens met een maximum van twee jaar. Een lid dat niet instemt met een dergelijke verlenging van deze overeenkomst, stelt de Raad daarvan schriftelijk in kennis en houdt op partij bij deze overeenkomst te zijn met ingang van de periode van verlenging".

(3) In aansluiting op zijn 51e vergadering van 22 juni 2017 dient de Internationale Suikerraad een besluit te nemen over de verlenging van de Internationale Suikerovereenkomst 1992 met nog eens twee jaar (hierna 'de beoogde handeling' genoemd). Het besluit zal worden genomen volgens de schriftelijke procedure.

(4) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de Internationale Suikerraad, aangezien de verlenging van de overeenkomst voor de Unie bindend zal zijn.

(5) Een verlenging van de overeenkomst met nogmaals maximaal twee jaar is in het belang van de Europese Unie.

(6) De Unie wordt overeenkomstig artikel 17, lid 1, van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU) in de Internationale Suikerraad vertegenwoordigd door de Commissie.