Overwegingen bij COM(2021)637 - Standpunt EU over de vaststelling van de reglementen van orde van twee Speciale Comités die zijn ingesteld bij de economische partnerschapsovereenkomst met de SADC-EPO-staten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De economische partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de EPO-staten van de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (“SADC”), anderzijds (“de overeenkomst”) is op 10 juni 2016 door de Europese Unie en haar lidstaten ondertekend 1 . Zij wordt sinds 10 oktober 2016 voorlopig toegepast tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Botswana, Lesotho, Namibië, Eswatini en Zuid-Afrika, anderzijds, en sinds 4 februari 2018 tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Mozambique, anderzijds.

(2) Overeenkomstig artikel 50, lid 1, van de overeenkomst is het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering opgericht.

(3) Overeenkomstig artikel 13, lid 1, van protocol 3 bij de overeenkomst is het Speciaal Comité voor geografische aanduidingen en handel in wijn en gedistilleerde dranken opgericht.

(4) Overeenkomstig artikel 50, lid 2, punt f), van de overeenkomst moet het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering zijn reglement van orde vaststellen.

(5) Overeenkomstig artikel 13, lid 5, van protocol 3 bij de overeenkomst moet het Speciaal Comité voor geografische aanduidingen en handel in wijn en gedistilleerde dranken zijn reglement van orde vaststellen.

(6) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie respectievelijk in deze twee comités moet worden ingenomen, aangezien de besluiten tot vaststelling van de reglementen van orde rechtsgevolgen zullen hebben in de Unie.

(7) Het standpunt van de Unie in deze twee comités met betrekking tot de vaststelling van hun respectieve reglement van orde moet gebaseerd zijn op de respectieve aan dit besluit gehechte ontwerpbesluiten van de twee comités.