Europa Vandaag: warme lunch, koude winter en een Nederlands klimaatonderonsje

woensdag 12 oktober 2022, 8:20

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
gaspijplijdingen

Warme lunch, koude winter?

Na een informeel eerste dagje begint vandaag het echte werk voor de ministers voor Energie.

De vergaderdag wordt opgedeeld in twee blokken. De uitvoerend directeur van het Internationaal Energieagentschap houdt voor de lunch een presentatie over waterstof en het potentieel ervan in het kader van de energietransitie en de huidige geopolitieke situatie.

Tijdens de hopelijk warme lunch wordt vervolgens gesproken over de mogelijk koude winter. De vertegenwoordigers van de lidstaten zullen allen hun zegje doen over de paraatheid van hun landen voor deze winter. Aansluitend wordt met betrokken agentschappen een verkennend gesprek gehouden over het hervormen van de elektriciteitsmarkt.


Sharon Dijksma
Bron: Nederlands Voorzitterschap EU 2016

Nederlands klimaatonderonsje

Eurocommissaris Frans Timmermans i ontmoet Sharon Dijksma i, de burgemeester van Utrecht. Dijksma is bij de aankomende klimaattop in Egypte in november speciaal klimaatgezant van het stedennetwerk van de Verenigde Naties. Timmermans is als eurocommissaris verantwoordelijk voor de Green Deal.

De twee ontmoeten elkaar in de context van de Europese Week voor regio's en steden. Deze vierdaagse bijeenkomst staat dit jaar onder meer in het teken van de groene transitie. Dijksma heeft eerder al gezegd dat "steden aan de frontlinie staan in de klimaatcrisis"; ze wil zich inzetten voor betere samenwerking tussen de verschillende overheidslagen.


En verder...

Heeft het College van Commissarissen zijn wekelijkse overleg.

Voegen Timmermans en Dijksma zich na hun overleg bij de conferentie van Europese burgemeesters, waar de energietransitie en REPowerEU centraal staan.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

12 oktober

Raad van de EU (Energie)

Informele bijeenkomst van de ministers van Energie

12 oktober

Europese Commissie (Frans Timmermans)

Frans Timmermans ontmoet Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht

12 oktober

Europese Commissie

College van Commissarissen

12 oktober

European Week of regions and cities

Energietransitie en REPowerEU