Europees Parlement keurt Honden- en kattenwet goed! - Hoofdinhoud
19 juni 2025
STRAATSBURG, 19 juni - Het Europees Parlement heeft zojuist met 457 stemmen voor en 17 stemmen tegen in meerderheid gestemd voor een geheel nieuwe wet ter bescherming van honden en katten. Alle honden en katten in de EU krijgen een chip met informatie over hun fokker, verkoper en land van herkomst. Alle fokkers in de EU worden wettelijk verplicht om te zorgen voor een geschikte leefomgeving, voldoende voedsel, water, uitloop en zorg voor hun dieren. Het verminken, dumpen en verwaarlozen van dieren wordt verboden, evenals het fokken op extreme kenmerken. De Landbouwcommissie wilde kleine en middelgrote fokkers uitzonderen van deze welzijnsregels, maar het Europees Parlement nam een amendement aan van onder meer Partij voor de Dieren, waardoor de welzijnsregels toch gaan gelden voor álle fokkers. De chipplicht voor honden en katten gaat daarnaast op termijn gelden voor alle gehouden honden en katten, inclusief die van privé-eigenaren.
"De nieuwe Honden- en kattenwet is een belangrijk middel in de strijd tegen illegale huisdierenhandel en beschermt het welzijn van honden en katten in Europa. De wet is heel hard nodig. Jaarlijks worden er zo'n 6 miljoen puppy's verkocht in de EU. Meer dan 4 miljoen van die puppy's zijn niet te herleiden naar een legale verkoper of fokker. Illegale fok- en handel is een miljarden business die ten koste gaat van weerloze puppy's en daarnaast een gevaar vormt voor de gezondheid van mens en dier," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren). Hazekamp onderhandelde zowel in de Milieucommissie als in de Landbouwcommissie van het Europees Parlement mee over de wet.
Chipplicht voor alle honden
Naast een chipplicht voor fokkers, stemde het Europees Parlement ook voor een voorstel van de Partij voor de Dieren om álle gehouden honden en katten in de EU te chippen.
"De chipplicht voor honden en katten is een belangrijk middel tegen illegale huisdierenhandel. Hoe meer dieren geregistreerd worden, des te kleiner de kansen voor illegale fokkers en handelaren. Het is een groot succes dat we uitzonderingen hebben kunnen voorkomen. Elke uitzondering zou een maas zijn in de wet ten gunste van illegale fokkers en handelaren," zegt Hazekamp.
"In Nederland geldt al een chipplicht voor honden en is een chipplicht voor katten gepland. Toch helpt de Europese chipplicht ook om illegale huisdierenhandel in ons land tegen te gaan. Volgens schattingen komen er jaarlijks duizenden puppy's vanuit Oost-Europa illegaal Nederland binnen. Een algemene chipplicht voor alle honden en katten en het interoperabel maken van Europese registratiesystemen maakt het lastiger voor illegale handelaren. Ook kunnen daders van illegale doding en dierenmishandeling beter opgespoord worden en zijn zoek geraakte huisdieren gemakkelijker terug te vinden door hun baasje," zegt Hazekamp.
"De chipplicht helpt daarnaast om zwerfdierpopulaties op een diervriendelijke manier te laten afnemen, in combinatie met sterilisatieprogramma's. De wet vraagt EU-landen om straatkatten op humane manier te vangen, te steriliseren en vervolgens weer vrij te laten of te laten adopteren. Ook komt er financiële hulp voor dierenasielen om opgevangen honden te laten steriliseren.
Verkoop in dierenwinkels
Het Europees Parlement nam tevens een amendement aan van de Partij voor de Dieren die verkoop van honden en katten in dierenwinkels verbiedt. "Dierenwinkels zijn geen geschikte omgeving om puppy's en andere honden en katten langere tijd onder te brengen en verhogen de kans op impulsaankopen," aldus Hazekamp.
Waarschuwing
Online advertenties in de EU met honden en katten krijgen de volgende consumentenwaarschuwing: "Een dier is geen speelgoed. Het kopen of adopteren van een huisdier is een levensveranderende beslissing. Als diereneigenaar bent u verplicht om te allen tijde te zorgen voor de gezondheid en het welzijn van het dier. De verzorging van een dier vereist financiële middelen. Het is verboden het dier uit te zetten of achter te laten zodra het onder uw hoede is." De tekst volgt uit een aangenomen amendement van de Partij voor de Dieren.
Positieflijst
Het Europees Parlement nam ook een bepaling aan over een positieflijst. De wet bepaalt dat de Europese Commissie binnen 5 jaar een lijst moet opstellen met diersoorten die zijn toegestaan om te houden als huisdier. Nederland kent al een nationale positieflijst.
Spannende stemming
De stemming donderdag was spannend. Op sommige onderdelen waren de verschillen klein tijdens de stemming. Het Europees Parlement leek aanvankelijk eensgezind over de nieuwe Honden- en kattenwet. De Milieucommissie gaf een gunstige opinie. Maar de Landbouwcommissie zwakte het voorstel onlangs onverwacht af, door diverse uitzonderingen te eisen. De BBB diende zelfs een verwerpingsvoorstel in om de hele wet van tafel te krijgen.
Hazekamp is trots op het behaalde resultaat. "Er leven meer dan 72 miljoen honden en meer dan 83 miljoen katten in de EU. We hebben hard ervoor gestreden om zoveel mogelijk honden en katten te beschermen met deze nieuwe wet."
Voordat de Honden- en kattenwet een feit is, moet het Europees Parlement nog onderhandelen met de 27 EU-landen. Die toonden zich eerder al positief over de nieuwe wet.
Meer over ...