Stoffer vraagt aandacht voor N50, N3 en de A27 - Hoofdinhoud
In commissieverband debatteerde de Tweede Kamer op woensdag 2 juli over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. Namens de SGP vroeg Chris Stoffer onder andere aandacht voor verkeersveiligheid op de N50, de verbreding van de A27 bij knooppunt Houten-Hooipolder en de Merwedebrug bij Papendrecht. Robert Tienman (Minister van Infrastructuur en Waterstaat) en Thierry Aartsen (Staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu) waren namens het demissionaire kabinet aanwezig en reageerde op de ingebrachte punten en gestelde vragen. De bijdrage van Chris Stoffer is hieronder te lezen.
Toekomst Mobiliteitsfonds
Het Mobiliteitsfonds kraakt in z’n voegen. De exploderende instandhoudingsopgave zuigt budget voor aanleg weg. Ik zie een greep in de kas voor andere Rijksuitgaven. Prijsstijgingen worden nauwelijks gecompenseerd. Dan blijft er voor nieuwe projecten bitter weinig over.
We gaan richting nieuwe coalitieonderhandelingen. Cruciaal is dan dat goed in beeld is wat de budgetopgaven in het infradomein zijn, zowel voor instandhouding als aanleg. En wat de mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld voor infra-investeringen onder de NAVO-vlag. Het kabinet kijkt naar alternatieve bekostiging. Waar denkt de minister aan?
Hierop aansluitend: het kabinet werkt aan een ‘ontwikkelstrategie grootschalige infra’. Wordt deze voor de begrotingsbehandeling en coalitieonderhandelingen afgerond, inclusief investeringsvarianten?
Instandhoudingsopgave
Ik had in mijn concepttekst een vetgedrukte vraag staan: ‘waar blijft het meerjarenplan voor de instandhoudingsopgave?’ En ziedaar. Gisterenmiddag kwam het plan naar de Kamer. Dank daarvoor. De inzet is goed, met een programmatische aanpak en de blik vooruit. Staalbouwers benadrukten onlangs het belang van een stabiele projectenstroom. Hoe stabieler en voorspelbaarder de projectenstroom, hoe beter de maakcapaciteit benut kan worden. Een meerjarenplan helpt daarbij.
Voor nu wil ik een belangrijk politiek punt maken: Rijkswaterstaat zorgt voor vergroting van de maakcapaciteit. Daardoor kan het gapende gat tussen opgave en realisatie enigszins ingelopen worden. Maar alleen als wij extra budget hiervoor leveren, de komende jaren zo’n 300 tot 500 miljoen euro per jaar. Ik roep kabinet en Kamer op om hier de schouders onder te zetten, zodat Rijkswaterstaat haar instandhoudingsplannen waar kan maken. Uitstel van renovatie en vernieuwing jaagt onderhoudskosten alleen maar op en zorgt voor ingrijpende storingen en beperkingen.
Knooppunt Hoevelaken
Nederland moet blijven rijden. Opnieuw pleit ik voor actie bij knooppunt Hoevelaken. Er is overeenstemming over de eerste fase. Gaat de minister hier voortvarend mee aan de slag?
A2 Deil-Vught
Ook het traject A2 Deil-Vught mag niet in de ijskast. De Kamer heeft gevraagd om overleg met de regio over een gefaseerde aanpak. Dit overleg heeft niet plaatsgevonden. Er wordt zonder uitleg gesteld dat fasering niet mogelijk is, omdat er een paar bruggen in het traject zitten. Dat vind ik veel te snel. Gaat de minister alsnog met regiopartijen om tafel en samen een quickscan doen naar mogelijkheden voor fasering?
A27 Houten-Hooipolder
Eindelijk werd gestart met de noodzakelijk verbreding van de A27 Houten-Hooipolder. Rijkswaterstaat en overheden waren volop bezig. Tot het kabinet ruim een maand geleden aan de rem trok. Een deel wordt helemaal naar achter geschoven. Het geeft grote onzekerheid. Kan dit niet anders? Wordt nog dit jaar samen met regionale overheden tenminste een nieuw tijdpad afgesproken?
Merwedebrug Papendrecht (N3)
De Drechtsteden maken zich grote zorgen over de maandenlange afsluiting van de Merwedebrug bij Papendrecht. Die renovatie volgend jaar moet gebeuren. Goede omleidingen zijn dan cruciaal. Een alternatief is de waterbus Drechtsteden-Rotterdam. Die zit echter in zwaar weer. Gaat de minister er met medeoverheden voor zorgen dat de waterbus in ieder geval komend jaar blijft varen?
A15
En er is meer dan dat. De noodzakelijke verbreding van de A15 tussen Papendrecht en Gorinchem is in de ijskast gezet. Er ligt een Doorstroomplan om de grootste ellende te ondervangen, via investeringen in onder meer mobiliteitshubs. Wil de minister dit alsnog serieus oppakken?
N50
Even was er hoop dat via de Voorjaarsnota de benodigde miljoenen zouden vrijkomen voor verbreding van de N50 bij Kampen. Maar helaas. Tegelijkertijd blijft er een verkeersveiligheidsprobleem tussen Kampen en de Ramspolbrug. Tussen Kampen en Kampen-Zuid is er fysieke rijbaanscheiding gekomen, nu een tijdelijke oplossing. Wil de minister dit ook doen voor het traject Kampen - Ramspolbrug?
A2
De vleermuis zou ervoor kunnen zorgen dat het A2-project Vonderen-Kerensheide twee jaar vertraagt en miljoenen euro’s extra gaat kosten. Het zal toch niet zo zijn dat we vele infra-euro’s hieraan uitgeven, terwijl de vleermuis gewoon via een andere route alsnog op zijn bestemming komt? Ik pleit voor meer realisme.
Intercitystation Harderwijk
De SGP ziet graag dat Harderwijk een intercitystation wordt en de frequentie op de lijn Amersfoort-Harderwijk omhoog gaat. In de regio gaan tienduizenden woningen gebouwd worden. Als je het goed wil doen, moeten overwegen aangepast worden en is een keervoorziening nodig. Gaat het kabinet vanuit de inframiddelen voor woningbouw hieraan bijdragen?
Lelylijn
Goed dat het kabinet aan de slag gaat met de Nedersaksenlijn. Wordt in het Masterplan Lelylijn ook de variant ‘opwaardering bestaand spoor’ meegenomen? Hoe breder het palet, hoe beter uiteindelijk de afweging gemaakt kan worden.
Meer over ...