Minister Wiersma dient verzoek in bij Brussel voor nieuwe derogatie - Hoofdinhoud
Gepubliceerd op: 13-07-2025
“Dit is een besluit dat eindelijk aansluit op de praktijk. Derogatie is geen gunst, het is logisch beleid dat werkt - voor boer én milieu,” zegt Caroline van der Plas.
Zonder derogatie worden boeren keihard geraakt
Minister Femke Wiersma (LVVN) heeft vrijdag officieel een verzoek ingediend bij de Europese Commissie om opnieuw een derogatie toe te staan voor Nederlandse boeren. BBB steunt deze stap volledig. Het verdwijnen van de derogatie per 1 januari 2026 zou betekenen dat boeren fors minder mest van hun eigen vee op hun eigen land mogen uitrijden. Dat is niet alleen onwerkbaar, het is ook onterecht, omdat de ‘derogatie-bedrijven’ een betere waterkwaliteit laten zien dan bedrijven die geen derogatie hebben.
Jarenlang gold een uitzondering op de Europese regels om meer stikstof per hectare op het land te brengen. Met het verdwijnen van derogatie zijn boeren gedwongen eerder kunstmest te gebruiken, in plaats van dierlijke mest, terwijl wetenschappelijk is aangetoond dat de uitspoeling van nitraat in oppervlaktewater, met kunstmest hoger is dan bij rundveedrijfmest.
Goed boeren wordt bestraft
Als derogatie definitief vervalt, worden boeren gedwongen om dierlijke mest af te voeren en te vervangen door kunstmest. Dat leidt tot:
-
•onnodige kosten
-
•meer gebruik van kunstmest, wat slechter is voor de waterkwaliteit
-
•verdwijnen van grasland, omdat andere gewassen telen aantrekkelijker wordt
BBB vindt dat derogatie geen gunst is, maar een logisch en inhoudelijk onderbouwd instrument. De cijfers zijn duidelijk. Nederlandse boeren laten zien dat landbouw en zorg voor het milieu samen gaan. De regels moeten de praktijk volgen - niet andersom.
BBB Levert
Met deze stap laat minister Wiersma zien dat BBB strijdt voor een eerlijk beleid voor onze boeren. Door keuzes te maken die passen bij de praktijk op het erf en bij de kracht van Nederlandse landbouw. Boeren verdienen ruimte om goed en duurzaam te boeren - en dat begint met beleid dat uitgaat van vertrouwen, niet wantrouwen.