VVD en D66 samen in nieuwe liberale fractie van het Europees Parlement

donderdag 15 juli 2004, 16:54

Na onderhandelingen in het Europees Parlement tussen de politieke partijen uit verschillende lidstaten, is een nieuwe liberale fractie ontstaan. De Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) is gisteren officieel in Brussel opgericht.

De fractie bestaat uit de partijen van de oude ELDR, waar ook de VVD en D66 lid van waren. De twee partijen blijven samenwerken in de liberale fractie, die nu is uitgebreid met de Franse centrumrechtse UDF en de Italiaanse linksliberale Margherita-alliantie. De fractie zal met 88 zetels de derde fractie van het Europees Parlement worden, achter de Socialisten (met onder meer de PvdA) en de Europese Volkspartij (met onder andere het CDA). Het Europees Parlement telt 732 zetels. Het liberale aandeel is 12 procent.

Na de Europese verkiezingen van 10 tot 14 juni 2004, zal het Europees Parlement op 20 juli voor het eerst bijeen komen in de nieuwe samenstelling. De afgelopen weken vonden onderhandelingen plaats over de samenstelling van nieuwe fracties.

bron: Nederlands Dagblad, 15 juli 2004