Eurofractie VVD wil dat Europees Parlement streven naar Grondwet opgeeft

donderdag 15 december 2005, 10:00

Het Europees Parlement wil dat de periode van discussie en debat, die is aangekondigd na het Franse en Nederlandse 'nee' tegen de Europese Grondwet, met een jaar wordt verlengd. Regeringsleiders besloten in juni 2005 om een periode van bezinning in te stellen om bij de eigen burgers te peilen welke richting de Europese Unie op moet. De periode zou duren tot juni 2006. Tot op heden is er echter nauwelijks discussie geweest.

Overigens blijven veel europarlementariërs het streven naar een Europese Grondwet steunen. De VVD in het Europees Parlement wil echter dat de term "Europese grondwet" verdwijnt. Volgens VVD-Europarlementariër Jules Maaten i is door het behoud van het woord grondwet, waar ook een speciale constitutionele commissie van het Europees Parlement donderdag toe besloot, duidelijk geen les getrokken uit de 'neestem' in Nederland en Frankrijk.

Maaten noemt het onbegrijpelijk dat de parlementscommissie zo halsstarrig blijft vasthouden aan de term grondwet. "Wie het debat in de lidstaten heeft gevolgd, weet dat de meeste Europeanen best willen dat Europa efficiënter en democratischer gaat werken, maar dat aan een pompeuze Europese grondwet nu geen behoefte is. De grondwetsexperts van het Europees Parlement leven op een andere planeet. We zullen hier de komende weken nog een stevige robber over vechten."

Maaten denkt dat nieuwe regels voor de EU nodig zijn, zeker na de toekomstige uitbreiding met Roemenië en Bulgarije. Het woord grondwet roept volgens hem echter zoveel weerstand op dat die term niet meer gebruikt moet worden, meent de VVD'er. Op voorstel van de Britse liberaal Duff bleef het woord donderdag echter in een tekst gehandhaafd.

Bron: ANP