Fractie Europese Volkspartij (EVP)

Met dank overgenomen van Europa Nu.
EVP-fractie 2010 logo

De EVP-fractie is de fractie van christendemocratische en aanverwante (conservatieve) stromingen in het Europees Parlement i, waarvan de meeste partijen zijn aangesloten bij de EVP i. Namens Nederland maken CDA i en ChristenUnie i onderdeel uit van de EVP-fractie. Namens 50PLUS i zat Toine Manders i in deze fractie, maar hij stapte in 2020 over naar het CDA. De Duitser Manfred Weber i is fractievoorzitter van de EVP in het Europees Parlement.

Met 178 leden afkomstig uit 27 lidstaten speelt de EVP een belangrijke rol in het Europese politieke landschap. De fractie is sinds 1999 de grootste fractie in het Europees Parlement. De EVP-fractie is gelieerd aan de EVP-partij i.

De EVP gelooft in een Europa van waarden met een gemeenschappelijke markt, dat concurrerend is op wereldschaal en tegelijkertijd het welzijn van iedereen in de wereld bevordert. De partij gaat uit van het principe van duurzame ontwikkeling, streeft naar een consistent en effectief gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid. Andere prioriteiten zijn migratie, handel en werkgelegenheid.

  •  

1.

Historische ontwikkeling

De EVP-fractie is in 1953 opgericht onder de naam 'Christendemocratische fractie'. In 1979 werd de naam van de fractie veranderd in Europese Volkspartij. Tot 2009 heette de partij Europese Volkspartij en Europese Democraten (EVP/ED), maar de ED werd na de Europese verkiezingen van 2009 ontbonden. De Britse Conservatieven, tot dat moment lid van de ED, vormden met andere partijen de anti-federalistische fractie van Europese Conservatieven en Hervormers i (ECR). De EVP ziet zichzelf als politieke erfgenaam van belangrijke Europese politici uit de jaren '50 als Robert Schuman en Konrad Adenauer.

 

2.

Nederlandse leden (6)

fotonaampartij
T.B.W. (Tom) Berendsen (Bron: Website CDA.nl)Berendsen, Drs. T.B.W.CDA
Drs. P. (Peter) van Dalen (Bron: Website Christenunie.nl / Foto: Kjell Schipper 2018)Dalen, Drs. P. vanCU
Esther de Lange (Bron: Website CDA.nl)Lange, E.M.R. deCDA
J.J.M. (Jeroen) Lenaers MA (Bron: Website CDA.nl)Lenaers MA, J.J.M.CDA
AntoniusMANDERSManders, Mr. A.J.M.CDA
J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik (Bron: Website CDA.nl)Schreijer-Pierik, J.M.G.CDA

3.

Aantal leden per land

Land Aantal leden
België 4
Bulgarije 7
Cyprus 2
Denemarken 1
Duitsland 30
Estland 1
Finland 3
Frankrijk 8
Griekenland 8
Hongarije 1
Ierland 5
Italië 10
Kroatië 4
Letland 2
Litouwen 4
Luxemburg 2
Malta 2
Nederland 6
Oostenrijk 7
Polen 17
Portugal 7
Roemenië 14
Slovenië 4
Slowakije 5
Spanje 13
Tsjechië 5
Zweden 6

4.

Meer informatie