Nederlandse Parlement tegen voorstel voor verordening echtscheidingszaken

dinsdag 3 oktober 2006, 10:00

De Eerste en Tweede Kamer hebben bezwaar tegen een voorstel voor een Europese verordening voor grensoverschrijdende echtscheidingszaken. Zij gaan samen een brief schrijven aan de Europese Commissie i waarin zij hun bezwaren uiteen zetten.

Het voorstel van de Europese Commissie geeft aan welke rechter bevoegd is en welk recht toepasselijk is bij de ontbinding van huwelijken tussen mensen uit verschillende lidstaten. Volgens het Nederlandse parlement is de Europese Gemeenschap niet bevoegd om dit te regelen.

De beide kamers zijn van mening dat zich bij internationale echtscheidingen zelden problemen voordoen. Ook zou het vrije verkeer van personen niet worden belemmerd. Als zich bij zulke echtscheidingszaken al problemen voordoen, dan ligt de oorzaak in verschillen tussen het echtscheidingsrecht van de betrokken lidstaten. Daar zou de oplossing dan ook gezocht moeten worden. Het is niet doeltreffend dit op Europees niveau te regelen. Het voorstel zou daarom niet voldoen aan de eisen van subsidiariteit i en proportionaliteit i.