EP neemt Europese begroting 2007 aan

donderdag 14 december 2006

Begroting - 14-12-2006 - 13:10

In tweede lezing neemt het Europees Parlement de EU-begroting 2007 aan. De vastleggingskredieten worden bepaald op € 126,5 mrd, de betalingskredieten op € 115,5 mrd (0,99% van het bruto nationale inkomen van de lidstaten). Deze bedragen zijn een stijging met 3,2% ten opzichte van de begroting 2006, maar de begroting 2007 is dan ook de eerste voor een EU van 27 lidstaten. Op 1 januari a.s. treden Bulgarije en Roemenië tot de EU toe.

De punten waar het langst over onderhandeld zijn, zijn het aantal posten in de Europese Commissie en de financiering van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB). Het Parlement is zich blijven verzetten tegen het voorstel van het Finse voorzitterschap om het aantal Commissieambtenaren te verminderen en heeft van de Raad de toezegging gekregen tijdig en adequaat geïnformeerd te worden over alle acties op het gebied van het GBVB.

Begrotingshoofdstukken 1a en 1b, duurzame groei

Het EP heeft een aantal bekortingen op de begroting voor onderzoek en innovatie die de Raad had aangebracht, teruggedraaid. Zo verhoogt het EP de middelen van diverse onderdelen van het programma Concurrentiekracht en Innovatie. Het Galileo-project is voor het EP een prioriteit: het Parlement verhoogt de middelen voor 2007 met € 3 mln tot € 100 mln (vastleggings- en betalingskredieten). Het EP wijst ook meer middelen toe aan de structuurfondsen. Voor het eerste hoofdstuk van de begroting is € 54,3 mrd in vastleggingskredieten en € 44,9 mrd in betalingskredieten beschikbaar.

Hoofdstuk 2, landbouw en plattelandsontwikkeling

Het EP is niet gelukkig met de door de Raad teruggebrachte landbouwbegroting, nu er vanaf 2007 onder het gemeenschappelijk landbouwbeleid nieuwe uitvoeringsregels van kracht worden. Met name betreuren de leden dat de Raad geen geld wilde vrijmaken voor de financiering van een vaccin tegen blauwtong. De Europese Commissie zal daar nu aan werken binnen de onderzoeksbegroting. Voor hoofdstuk twee is € 56,2 mrd in vastleggingen en € 54,7 mrd in betalingen beschikbaar.

Hoofdstuk 3, justitie en binnenlandse zaken

Voor het EP zijn de ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid, in het bijzonder de bevordering van de grondrechten, de totstandbrenging van een gemeenschappelijk asiel- en migratiebeleid, alsmede de strijd tegen terrorisme en de georganiseerde misdaad belangrijke prioriteiten. Het EP verhoogt de begroting voor het fonds voor de bewaking van de buitengrenzen. Er zal in 2007 € 170 mln te besteden zijn aan EU-patrouilles.

Hoofdstuk 4, de EU in de wereld

Voor het GBVB komt € 159,2 mln beschikbaar, evenveel als de Commissie in haar voorontwerp van begroting had voorgesteld. De Raad heeft zich ertoe gecommitteerd het Parlement tijdig van informatie over acties en besluiten op het gebied van het GBVB te voorzien. De komende EU-missie in Kosovo is een voorbeeld van een actie waarover het EP zo spoedig mogelijk geïnformeerd wenst te worden.

Hoofdstuk 5, administratie

Het Parlement gaat niet akkoord met het verminderen van het aantal personeelsleden bij de Europese Commissie. Wel dringen de leden erop aan dat een screening wordt uitgevoerd van de werkelijke stafbehoeften van de EC. De uitkomst van deze screening moet op 30 april 2007 bekend zijn.

Andere elementen

Er komt in 2007 € 500 mln beschikbaar voor het ondersteunen van werknemers die ontslagen zijn vanwege de globalisering (via het Fonds voor de aanpassing aan de globalisering). Daarnaast wordt ook in 2007 € 1 mrd in het Europese Solidariteitsfonds gestopt. Hieruit kunnen lidstaten worden gesteund die getroffen worden door natuurrampen.

Procedure: Begroting / Debat: 12 december 2006 / Stemming: 14 december 2006 / Verslagen aangenomen

 

REF.: 20061207IPR01150