Equitable life: niet alleen een Britse aangelegenheid

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 19 juni 2007.

Het Parlement schaart zich achter de aanbevelingen van zijn tijdelijke onderzoekscommissie Equitable Life en roept de Britse regering op de gedupeerden van de bijna-ineenstorting van het bedrijf te compenseren. Commissaris voor de Interne Markt Charlie McCREEVY zegt toe te gelegenertijd te antwoorden op de aanbevelingen van de onderzoekscommissie die de Europese Commissie betreffen.

Ruim een miljoen polishouders van het Britse levensverzekeringsbedrijf Equitable Life verloren geld toen de onderneming in financiële moeilijkheden raakte. Deze problemen waren voornamelijk het gevolg van wanbeheer bij Equitable Life. Het EP komt tot de conclusie dat ook de Britse overheid voor de problemen verantwoordelijk is, omdat zij niet heeft voldaan aan de regels van EU-verzekeringsrecht, met name heeft zij er niet op toegezien dat Equitable Life voldoende reserves had om aan zijn verplichtingen te voldoen. Het EP vindt dan ook dat de Britse overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen en de gedupeerde polishouders in het VK, Ierland, Duitsland en elders moet vergoeden.

De zaak Equitable Life heeft een aantal zorgen met betrekking tot de interne markt voor diensten aan het licht gebracht. De bevindingen van de tijdelijke onderzoekscommissie gaan dan ook verder dan de grieven die geuit werden door twee gedupeerden die verzoekschriften aan het Europees Parlement hebben gericht, verzoekschriften die de aanleiding waren voor het EP om de tijdelijke onderzoekscommissie in te stellen.

Een interne markt voor financiële diensten kan niet functioneren zonder het vertrouwen van de consument. Het verslag van de onderzoekscommissie doet dan ook voorstellen met betrekking tot Europese wetgeving inzake financiële diensten, de rechten van consumenten die financiële diensten in een andere dan de eigen lidstaat afnemen, en de rol van het EP en de Commissie in het monitoren van de uitvoering van Europese wetgeving door de lidstaten.

Volgens rapporteur Diana WALLIS (ALDE/ADLE, UK) moet het "kristalhelder" zijn "wie verantwoordelijk is voor wat" bij de verlening van grensoverschrijdende financiële diensten. "Geen mobiliteit zonder aansprakelijkheid."