ONP: elektronische communicatienetwerken en diensten - Hoofdinhoud
Inhoudsopgave
Documentdatum | 04-10-2000 |
---|---|
Publicatiedatum | 07-04-2009 |
Kenmerk | 22112, 168, 5 |
Titel
Voorstel voor een Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad inzake een gemeenschappelijk regelgevend kader voor elektronische communicatienetwerken en -diensten
Datum Raadsdocument
30 augustus 2000
nr. Raadsdocument
10962/00
nr. Commissiedocument
COM (2000) 393
Eerstverantwoordelijke ministerie
V&W i.o.m. OCW, EZ, FIN
Behandelingstraject in Brussel
Het document wordt behandeld in de raadswerkgroep telecommunicatie, naar verwachting tussen september 2000 en december 2001. Het onderwerp staat geagendeerd voor de Raad Telecommunicatie.
Consequenties voor EG-begroting in EURO (per jaar)
n.v.t.
Korte inhoud en doelstelling van het voorstel
Het voorstel maakt deel uit van het zogenaamde ONP- (Open Network Provisions) pakket, dat uit 6 Commissie-voorstellen bestaat. Dit pakket beoogt het huidige regelgevend kader voor telecommunicatie te vervangen. Het uitgangspunt van het pakket is dat mededingingsregels het belangrijkste instrument voor regulering van de markt voor elektronische communicatie zullen zijn zodra die markt daadwerkelijk concurrerend wordt. Tijdens de overgangsperiode zal een aantal sectorspecifieke ex ante-regels echter nog van nut zijn, met name wanneer voormalige monopolistische exploitanten voordeel blijven halen uit de vroeger verworven marktmacht. Doel is tevens om een regelgevend kader tot stand te brengen dat technologie-neutraal is. D.w.z. dat gelijke diensten op gelijke wijze gereguleerd worden, onafhankelijk van de wijze waarop de dienst geleverd wordt.
Het doel van dit voorstel is het tot stand brengen van een geharmoniseerd regelgevend kader voor elektronische communicatienetwerken en -diensten in de EU. Dit voorstel is onderdeel van een pakket van zes voorstellen en bevat een aantal overkoepelende bepalingen die ook op andere maatregelen uit het pakket van toepassing zijn. De belangrijkste elementen van het voorstel zijn:
-
·omschrijving van de kenmerken en de taken van National Regulatory Authorities (NRA's);
-
·invoering van een consultatie- en transparantievoorschrift voor NRA's;
-
·omschrijving van de samenwerking tussen NRA's en mededingingsautoriteiten;
-
·definitie van het concept aanmerkelijke marktmacht (amm); van amm is sprake als een onderneming op grond van zijn marktpositie zich onafhankelijk kan gedragen van concurrenten op dezelfde markt; amm is hiermee gelijk aan het begrip economische machtspositie in het mededingingsrecht; amm is het criterium op basis waarvan NRA's bepaalde verplichtingen kunnen opleggen aan ondernemingen;
-
·het vervangen van de huidige twee telecommunicatiecomité's door een nieuw Communicatiecomité, waarin de Commissie en de Lidstaten zitting hebben, met een regelgevende en een adviserende taak;
-
·instelling van een High Level Communications Group (HLCG), een nieuwe groep op hoog niveau waarin de Commissie en de NRA's zitting hebben, om de consequente toepassing van gemeenschapsrecht te verbeteren.
Rechtsbasis van het voorstel
art. 95
Subsidiariteit, proportionaliteit, deregulering
alledrie positief
Nederlandse belangen
Het Nederlands belang is om voor de telecommunicatie markt op Europees niveau een «level playing field» (eerlijke marktverhoudingen) te realiseren en de markten verder te openen.
Consequenties voor nationale regelgeving/beleid c.q. decentrale overheden (betrokkenheid IPO/VNG)
Aanpassing Telecommunicatiewet
Rol EP in de besluitvormingsprocedure
Co-decisie