Mededeling Follow-up witboek jeugd

1.

Kerngegevens

Document­datum 21-08-2003
Publicatie­datum 07-04-2009
Kenmerk 22112, 282, 22

2.

Tekst

Titel

Mededeling van de Commissie aan de Raad betreffende de follow-up van het Witboek «Een nieuw elan voor Europa's jeugd»

­ Voorstel

tot gemeenschappelijke doelstellingen inzake participatie en informatie van jongeren naar aanleiding van de Resolutie van de Raad van 27 juni 2002 betreffende het kader voor Europese samenwerking in jeugdzaken

Datum Raadsdocument

15 april 2003

Nr Raadsdocument

8489/03

Nr. Commissiedocument

COM(2003)184 def.

VWS i.o.m. BZ, BZK, FIN, OCW,

Eerstverantwoordelijk ministerie

SZW, VNG

Behandelingstraject in Brussel

Raadswerkgroep Jeugd, Raad voor Onderwijs, Jeugdzaken en Cultuur

Achtergrond, korte inhoud en doelstelling van het voorstel

De Raad voor Onderwijs, Jeugdzaken en Cultuur heeft vorig jaar mei ingestemd met nadere uitwerking van de open coördinatiemethode voor jeugdzaken. In dit verband hebben de lidstaten in juli 2002 vragenlijsten ontvangen van de Commissie en in oktober 2002 ingevuld geretourneerd over twee van de vier prioriteiten uit het Witboek, namelijk participatie (bevordering actief burgerschap) en informatie (toegankelijkheid, verspreiding). De Commissie heeft thans een syntheserapport van de antwoorden opgesteld en op basis daarvan voorstellen voor algemene doelstellingen voor participatie en informatie gedaan. Daarnaast doet de Commissie een voorstel voor mechanismen voor de uitvoering en de follow-up hiervan. Zij neemt daarbij nadrukkelijk het subsidiariteitsbeginsel in acht.

De Commissie stelt als algemene doelstelling voor participatie voor dat maatregelen ter stimulering van jongeren om actieve burgers te worden, ingevoerd en ondersteund worden en dat hun daadwerkelijke deelname aan het democratisch leven bevorderd wordt. Ter verwezenlijking van deze algemene doelstelling worden als deeldoelstellingen voorgesteld:

  • een actievere maatschappelijke rol voor jongeren binnen de gemeenschap waarin zij leven
  • betere participatie van jongeren in de mechanismen van de representatieve democratie
  • leren participeren.

Ter uitwerking van deze deeldoelstellingen op het terrein van participatie stelt de Commissie enkele hoofdlijnen voor het beleid voor.

De Commissie stelt als algemene doelstelling voor informatie voor: verbetering van de toegang tot kwalitatief hoogwaardige informatie voor jongeren om zo hun deelname aan het openbare leven en hun ontwikkeling tot actieve en verantwoordelijke burgers in een uitgebreide Europese Unie te bevorderen. Ter verwezenlijking van deze algemene doelstelling worden als deeldoelstellingen voorgesteld:

  • verbetering van de toegang van jongeren tot informatiediensten
  • aanbod van kwalitatief hoogwaardige informatie
  • bevordering van de rol van jongeren bij de formulering en verspreiding van informatie.

Ter uitwerking van deze deeldoelstellingen op het terrein van informatie stelt de Commissie enkele benaderingen voor.

De Commissie doet tevens enkele voorstellen voor de uitvoering en de follow-up van de voorstellen. Zo moeten alle voor participatie en informatie voorgestelde gemeenschappelijke doelstellingen, die een samenhangend en ondeelbaar geheel vormen, verwerkelijkt worden. Daarbij moet iedere lidstaat op grond van de eigen situatie bepalen welke maatregelen er voor de uitvoering en follow-up op nationaal niveau moeten worden genomen. Voor regelmatige uitwisseling van ervaringen stelt de Commissie voor dat er bijeenkomsten van de directeuren-generaal jeugd volgens een vastgesteld tijdschema worden gehouden, eventueel voorbereid door werkgroepen. Over de uitvoering moeten de lidstaten nationale verslagen opstellen, te beginnen in 2005. Op basis daarvan zal de Commissie een voortgangsverslag opstellen ten behoeve van de Raad. Op basis van de voorstellen van de Commissie zal de Raad de gemeenschappelijke doelstellingen voor participatie en informatie bekrachtigen, wijzigen of aanpassen.

De voorstellen voor gemeenschappelijke doelstellingen voor participatie en informatie zijn tijdens de Raad (Onderwijs, Jeugdzaken en Cultuur) van 5 en 6 mei 2003 door de Commissie gepresenteerd. Het is de bedoeling dat de besluitvorming over deze voorstellen zal plaatsvinden tijdens de Raad van november 2003.

Rechtsbasis van het voorstel

n.v.t. (mededeling)

Besluitvormingsprocedure en rol Europees Parlement: n.v.t. (mededeling)

Instelling nieuw Comitologie-comité

n.v.t. (mededeling)

Subsidiariteit en proportionaliteit

Positief. De Commissie heeft aangegeven dat bij de opstelling, uitvoering en follow-up van de gemeenschappelijke doelstellingen de bevoegdheden van de lidstaten en het subsidiariteitsbeginsel niet uit het oog moeten worden verloren. Naar de overtuiging van Nederland is voorwaarde dat de uitvoering en follow-up van de gemeenschappelijke doelstellingen niet leiden tot een verruiming van de competentie van de Commissie. Mocht aan deze voorwaarde niet worden voldaan, dan zal Nederland op het positieve oordeel terugkomen.

Consequenties voor de EU-begroting

Geen.

Financiële, personele en administratieve consequenties voor de rijksoverheid, decentrale overheden en/of bedrijfsleven en burger

geen Consequenties voor nationale en decentrale regelgeving/beleid, (informatie over het inschakelen van nationale agentschappen/zelfstandige bestuursorganen e.d., implementatie en uitvoering, notificatie en handhaving en/of sanctionering): n.v.t.

Voorgestelde implementatietermijn (bij richtlijnen) dan wel voorgestelde datum inwerkingtreding (bij verordeningen en beschikkingen) met commentaar t.a.v. haalbaarheid

n.v.t.

Nederlandse belangen en eerste algemene standpuntbepaling

Nederland staat positief tegenover de door de Commissie geleverde inspanningen om algemene doelstellingen te formuleren voor participatie en informatie van jongeren.

Specifiek voor de aanpak van jeugdwerkloosheid heeft het Nederlandse kabinet een plan ontwikkeld (Plan van aanpak jeugdwerkloosheid) en naar de Tweede Kamer gezonden waarin maatregelen zijn opgenomen om te voorkomen dat jongeren zonder startkwalificatie het onderwijs verlaten (preventief en curatief) alsook maatregelen om jongeren zo snel mogelijk in contact te brengen met werk. Hierbij gaat het zowel om formele als niet formele manieren van leren en waardering van elders verworven competenties. Plaatsing op een stageplaats, leer-werkbaan in combinatie met scholing moet jongeren alsnog een startkwalificatie doen behalen dan wel een kwalificatie die nodig is om een eenmaal verworven functie te kunnen uitoefenen.

Met het Plan van aanpak jeugdwerkloosheid wil het kabinet bereiken dat de verwachte stijging van de jeugdwerkloosheid in de periode 2003­2007 binnen een bandbreedte van 10 tot 12 procent beperkt blijft.

In het kader van de voorstellen voor de follow-up acht Nederland rapportages (in een lichte vorm) noodzakelijk om op die manier na te kunnen gaan of de algemene doelstellingen worden geïmplementeerd en wat de goede praktijken daarbij zijn. Welke termijnen daarvoor het meest geschikt zijn dient nog te worden bestudeerd.

3.

Onderdeel van

21 aug
'03
Brief staatssecretaris bij de aanbieding van 22 fiches opgesteld door de Werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie
Buitenlandse Zaken (BUZA)
22112, nr. 282
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.