Verordening statistieken goederenvervoer

1.

Kerngegevens

Document­datum 26-09-2003
Publicatie­datum 07-04-2009
Kenmerk 22112, 285, 3

2.

Tekst

Titel

Voorstel

voor een Verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de statistieken van het goederenvervoer tussen de lidstaten

Datum Raadsdocument

25 juni 2003

Nr Raadsdocument

10 891/03

Nr. Commissiedocument

COM(2003) 364 definitief

Eerstverantwoordelijk ministerie

EZ (CBS)

Behandelingstraject in Brussel

Raadswerkgroep Statistiek

Achtergrond, korte inhoud en doelstelling van het voorstel

Het systeem voor de verzameling van statistieken van de buitenlandse handel tussen lidstaten van de Europese Unie, Intrastat genoemd, werd ingevoerd bij Verordening (EEG) nr. 3330/91 van de Raad. Deze verordening is vanaf 1993 van toepassing, dat wil zeggen vanaf het moment waarop de interne markt een feit was en de fysieke grenzen tussen de lidstaten waren opgeheven. Vanaf dat moment was het niet meer mogelijk om statistische gegevens over het goederenverkeer tussen de lidstaten te ontlenen aan de douane-aangiften. De hoofdkenmerken van het Intrastatsysteem zijn:

  • handhaving van gedetailleerde statistische gegevens over de handel;
  • rechtstreekse maandelijkse verzameling van gegevens bij ondernemingen;
  • nauwe koppeling aan het BTW-stelsel voor de controle op volledigheid en kwaliteit; en
  • de invoering van drempels waaronder men van aangifte is vrijgesteld of een vereenvoudigde aangifte mag doen.

Een belangrijk probleem dat speelt sinds de invoering van het systeem is het vinden van een balans tussen de belangen van de informatieplichtigen, die natuurlijk een vereenvoudiging van de formaliteiten nastreven, en de belangen van de gebruikers, waarvan het merendeel snel over gedetailleerde informatie wil kunnen beschikken. In 1999 heeft Eurostat een strategisch lange termijnsplan goedgekeurd met betrekking tot alle statistieken over het goederenverkeer. Dit plan beoogde met name een grotere betrouwbaarheid van de resultaten, een snellere beschikbaarheid van statistieken en een vollediger statistisch aanbod om tegemoet te komen aan de veranderende vraag. Deze nieuwe verordening, die de geldende regeling vanaf 2005 moet gaan vervangen, past in dit kader. De voornaamste kenmerken van deze nieuwe regeling zijn:

  • eenvoudiger en duidelijker regels;
  • een duidelijker afgebakend toepassingsgebied (alleen communautaire statistieken);
  • meer vrijheid bij de (nationale) organisatie van de verzameling van de gegevens;
  • een vereenvoudigd systeem van drempels;
  • opname van bepalingen inzake termijnen voor de indiening van de gegevens en betreffende de totale dekking van de handel (om tegemoet te komen aan de behoeften van m.n. de ECB);
  • de koppeling met het BTW-stelsel blijft van kracht;
  • opname van kwaliteitseisen van de statistische informatie;
  • regels met betrekking tot de geheimhouding (gegevens worden niet verspreid of worden verhuld wanneer informatieplichtigen daarom verzoeken).

Rechtsbasis van het voorstel

artikel 285 EG-verdrag

Besluitvormingsprocedure en rol Europees Parlement:

Raad: gekwalificeerde meerderheidsbesluitvorming; EP: co-decisie

Instelling nieuw Comitologie-comité

De Commissie stelt voor dat het comité dat de Commissie zal bijstaan bij de uitvoering van de nieuwe regeling een regelgevend comité zal zijn in plaats van een beheerscomité zoals nu het geval is.

Subsidiariteit en proportionaliteit

Positief; met de verwezenlijking van de interne markt werd het onmogelijk om gegevens over communautaire handel te ontlenen aan douaneaangiften. In de plaats daarvan is bij Verordening (EEG) nr. 3330/91 van de Raad een systeem ingevoerd dat een voldoende niveau aan informatie over goederenverkeer tussen de lidstaten bevat. De kwaliteit van de te produceren statistische informatie in dit systeem, de evaluatie daarvan met behulp van gemeenschappelijke indicatoren en de gewenste transparantie op dit gebied rechtvaardigen regelgeving op communautair niveau. In vergelijking met de oude verordening wordt in deze nieuwe verordening de lidstaten meer vrijheid geboden om het proces van dataverzameling te organiseren, en wordt de lidstaten de mogelijkheid geboden om beter gebruik te maken van de specifieke administratieve organisatie van de lidstaat. Het domein van de verordening beperkt zich tot de gemeenschapsstatistieken met betrekking tot de internationale handel.

Consequenties voor de EU-begroting

geen

Financiële, personele en administratieve consequenties voor de rijksoverheid, decentrale overheden en/of bedrijfsleven en burger

De verordening heeft positieve consequenties voor het bedrijfsleven. In de huidige geldende regeling geldt de verplichting dat 99% van de internationale handel via directe waarneming bij bedrijven dient te worden verzameld. Dit houdt in dat 30 000 bedrijven in Nederland verplicht zijn maandelijks EU-handelgegevens te leveren aan het CBS. De nieuwe verordening verplicht een dekkingspercentage van 98%. Dit betekent een vermindering van de administratieve lastendruk: het biedt de mogelijkheid om enige duizenden kleine en middelgrote internationale handelaren niet meer te benaderen.

Consequenties voor nationale en decentrale regelgeving/beleid, (informatie over het inschakelen van nationale agentschappen / zelfstandige bestuursorganen e.d., implementatie en uitvoering, notificatie en handhaving en/of sanctionering)

De verordening verplicht het CBS tot maandelijkse rapportages aan Eurostat. Het CBS dient een jaarverslag over de kwaliteit van de doorgezonden gegevens in bij Eurostat. Deze verordening vervangt Verordening (EEG) No 3330/91, waarnaar in de Statistiekwet 1950 wordt verwezen. Een wetswijziging is daarom niet uitgesloten (al wordt in artikel 15 een bepaling hiervoor getroffen).

Voorgestelde implementatietermijn (bij richtlijnen) dan wel voorgestelde datum inwerking treding (bij verordeningen en beschikkingen) met commentaar t.a.v. haalbaarheid

De voorgestelde datum van inwerkingtreding is 1 januari 2005. Deze datum is haalbaar. Evenals voor de bestaande verordening zijn voor deze nieuwe verordening voor Nederland i.v.m. de hoge non-respons van berichtgevers wel problemen te verwachten met de kwaliteit (in termen van volledigheid en tijdigheid) van de informatie op lager detailniveau.

Nederlandse belangen en eerste algemene standpuntbepaling

Nederland vindt tijdige en voldoende gedetailleerde informatie over het goederenverkeer tussen de lidstaten belangrijk. Deze informatie is een onmisbare bron voor de betalingsbalansstatistieken, de nationale rekeningen en conjunctuuronderzoeken. Daarnaast kan deze informatie het Nederlandse bedrijfsleven helpen bij de uitvoering van marktonderzoeken en de vaststelling van bedrijfsstrategieën.

3.

Onderdeel van

26 sep
'03
Brief staatssecretaris bij de aanbieding van elf fiches opgesteld door de Werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie
Buitenlandse Zaken (BUZA)
22112, nr. 285
 
 
 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.