Rouvoet (ChristenUnie): Nuchterheid over voordelen Europa

Met dank overgenomen van ChristenUnie (CU) i, gepubliceerd op woensdag 27 mei 2009, 13:40.

Vicepremier Rouvoet i (ChristenUnie) vindt dat Nederland de kansen van Europese samenwerking moet grijpen, maar hij bepleit wel nuchterheid. Volgens hem wordt er te gemakkelijk gedaan alsof ’meer Europa’ het antwoord is op alle vragen. „En laten we ook niet te verheven spreken over Europa als ’waardengemeenschap’, maar gewoon nuchter vaststellen dat Europese samenwerking voordelen biedt", aldus Rouvoet dinsdagavond op een partijbijeenkomst in Werkendam.

Onder anderen premier Jan Peter Balkenende i heeft vaker gesproken over het investeren in Europa als waardengemeenschap.

Rouvoet bepleit een realistische blik op Europese samenwerking. De meerwaarde is in zijn ogen recent nog zichtbaar geweest bij de aanpak van de financiële crisis. Maar, zo benadrukte de ChristenUnie-leider, er moet binnen Europa ruimte zijn voor de eigen nationale identiteit.

Rouvoet waarschuwde dat zijn partij niet moet worden ingedeeld bij de sceptici. Volgens hem zijn mensen niet zozeer voor of tegen Europa, maar willen ze vooral een béter Europa.

(Reformatorisch Dagblad / ANP - 27 mei 2009)