Lijst van vragen en antwoorden - Aansturing van ProRail door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Deze lijst van vragen en antwoorden i is onder nr. 3 toegevoegd aan dossier 31919 - Aansturing van ProRail door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Aansturing van ProRail door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat; Lijst van vragen en antwoorden  
Document­datum 28-05-2009
Publicatie­datum 12-06-2009
Nummer KST131563
Kenmerk 31919, nr. 3
Van Staten-Generaal (SG)
Commissie(s) de Rijksuitgaven (RU) en Verkeer en Waterstaat (VW)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2008–2009

31 919

Aansturing van ProRail door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Nr. 3

1  Samenstelling:

Leden: Van der Vlies (SGP), Blok (VVD), ten Hoopen (CDA), Weekers (VVD), van Haersma Buma (CDA), De Nerée tot Babberich (CDA), Aptroot (VVD), voorzitter, Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD), Omtzigt (CDA), Koşer Kaya (D66), Luijben (SP), Van der Veen (PvdA), Kalma (PvdA), Van Gerven (SP), Blanksma-van den Heuvel (CDA), Cramer (CU), Van Dijck (PVV), Gesthuizen (SP), Ouwehand (PvdD), Heijnen (PvdA), Tang (PvdA), Vos (PvdA), ondervoorzitter, Bashir (SP), Sap (GL) en Vacature (CDA).

Plv. leden: Van der Staaij (SGP), Van der Burg (VVD), Jonker (CDA), Snijder-Hazelhoff (VVD), De Vries (CDA), Van Hijum (CDA), Van Beek (VVD), Boekestijn (VVD), De Pater-van der Meer (CDA), Van der Ham (D66), Gerkens (SP), Vermeij (PvdA), Kuiken (PvdA), Kant (SP), Vacature (CDA), Anker (CU), De Roon (PVV), Irrgang (SP), Thieme (PvdD), Linhard (PvdA), Besselink (PvdA), Depla (PvdA), Roemer (SP), Vendrik (GL) en Mastwijk (CDA).

2  Samenstelling:

Leden: Vendrik (GL), Van der Staaij (SGP), Snijder-Hazelhoff (VVD), Mastwijk (CDA), Jager (CDA), Voorzitter, Koopmans (CDA), Gerkens (SP), Van der Ham (D66), Nicolaï (VVD), Haverkamp (CDA), Aptroot (VVD), Samsom (PvdA), Boelhouwer (PvdA), Roefs (PvdA), Jansen (SP), Cramer (CU), Roemer (SP), Koppejan (CDA), Madlener (PVV), Ten Broeke (VVD), ondervoorzitter, Ouwehand (PvdD), Polderman (SP), Tang (PvdA), De Rouwe (CDA) en Linhard (PvdA). Plv. leden: Halsema (GL), Van der Vlies (SGP), Boekestijn (VVD), Bilder (CDA), Vacature (CDA), Atsma (CDA), Van Bommel (SP), Koşer Kaya (D66), Neppérus (VVD), Sterk (CDA), De Krom (VVD), Vermeij (PvdA), Jacobi (PvdA), Besselink (PvdA), Vacature (SP), Anker (CU), Van Leeuwen (SP), Knops (CDA), Agema (PVV), Verdonk (Verdonk), Thieme (PvdD), Lempens (SP), Waalkens (PvdA), Van Heugten (CDA) en Depla (PvdA).

LIJST VAN VRAAG EN ANTWOORD

Vastgesteld 28 mei 2009

De commissie voor de Rijksuitgaven1 en de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat2, hebben over het rapport «Aansturing van ProRail door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat; rapport Sturen op prestaties» van de Algemene Rekenkamer (Kamerstuk 31 919, nrs. 1–2) de navolgende vraag ter beantwoording aan de Algemene Rekenkamer voorgelegd.

De vraag, alsmede de daarop bij brief van 28 mei 2009 gegeven antwoord, zijn hieronder afgedrukt.

De voorzitter van de commissie voor de Rijksuitgaven, Aptroot

De voorzitter van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat, Jager

De adjunct-griffier van de commissie voor de Rijksuitgaven, Van de Wiel

Vraag

Hoe rijmt de Algemene Rekenkamer dat ProRail enerzijds een forse overloop van werkzaamheden had van 2007 naar 2008, maar wel de afgesproken prestaties over 2007 is nagekomen?

De overloop van werkzaamheden van 2007 naar 2008 betrof onderhouds-achterstanden bij ProRail. Deze overloop ging niet direct ten koste van de voor 2007afgesproken prestaties van ProRail. Deze prestaties hadden betrekking op gebieden als beschikbaarheid van en veiligheid op het spoor.

Aan het besluit van de minister van Verkeer en Waterstaat om de subsidie voor het jaar 2008 naar beneden bij te stellen, liggen de volgende redenen ten grondslag. ProRail is efficiënter gaan werken waardoor het onderhoud tegen lagere kosten kan worden uitgevoerd. Verder heeft een bepaald project (Mistral) vertraging opgelopen in de planning, waardoor de subsidie feitelijk te vroeg werd aangevraagd. Ook is er een aantal programma’s uitgelopen, zoals het verbeteren van de toegankelijkheid van de stations. Overigens leidde de vertraging in de aanpassing van de toegankelijkheid van de stations er wel toe dat de afgesproken prestatie in 2008niet werd gehaald. Op het moment dat de subsidie werd verleend, begin 2008, was dit nog niet bekend. Daarnaast wil de minister van Verkeer en Waterstaat voorkomen dat subsidiegeld voor projecten die zijn uitgelopen, in de planning te vroeg aan ProRail wordt uitgekeerd.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.