Wake up-call voor de PvdA

Met dank overgenomen van A.C. (Agnes) Kant i, gepubliceerd op maandag 28 september 2009, 4:48, column.

Hierbij wil ik Die Linke ‘gratulieren’ met hun geweldige verkiezingsresultaat gisteren. Der Oscar und der Gregor, en uiteraard de vele zeer actieve partijleden van Die Linke hebben gisteren een flinke vooruitgang geboekt in Duitsland. Voor het eerst sinds 1945 is een partij links van de SPD in de dubbele cijfers terechtgekomen. En in Brandenburg zijn ze zelfs bijna even groot als de SPD met bijna 30%.

Partijleider Gregor Gysi gisterenavond:”Wir erleben ein einmaliges historisches Ereignis. Das erste Mal in der Geschichte der Bundesrepublik Deutschland erreicht eine Partei links von der Sozialdemokratie ein zweistelliges Ergebnis. Dieses Resultat ist Lohn für eine konsequente Politik gegen den Sozialabbau, für soziale Gerechtigkeit und gegen den Krieg in Afghanistan."

Helaas heeft ook de liberale FDP gewonnen waardoor Bondskanselier Merkels wens, namelijk met de liberalen gaan regeren, vervuld gaat worden. Grote verliezer is de sociaal-democratische SPD. De partij wordt afgestraft voor het ‘ontsociaaldemocratiseren’ zoals Die Linke stelt. U weet wel, een beetje hetzelfde als de ideologische veren die Wim Kok afschudde als partijleider van de PvdA.

De algemene en breed gedragen verklaring voor het verlies van de SPD is dat de politici van die partij het contact met hun oorspronkelijke achterban volledig kwijt zijn. En dat ze ook niet meer voor deze mensen opkomen. In de coalitie met CDU en onder het juk van mevrouw Merkel hebben ze verzaakt op te komen voor de belangen van gewone mensen.

Natuurlijk, politieke situaties zijn nooit zomaar vergelijkbaar. Maar vervang SPD door PvdA. Vervang CDU door CDA. Vervang Merkel door Balkenende. En bedenk dat één van de belangrijkste onderwerpen waarop de Duitse kiezer heeft afgerekend met de SPD is: het verhogen van de pensioenleeftijd naar 67.

En PvdA. Zijn we nu wakker?