PVV-politiek: 'Een beetje in de Kamerstoel zitten'

Met dank overgenomen van E.W. (Ed) Anker i, gepubliceerd op woensdag 25 november 2009.

Gisteravond ben ik aan de plenaire behandeling van de Binnenlandse Zaken begroting begonnen. Maar bij deze toch nog wat gedachten om te delen. Ik ben gisteravond maar weer eens los gegaan op de beeldvorming rond christelijke organisaties. In Amsterdam heeft de raad bedacht dat een christelijke organisatie wel subsidie mag ontvangen voor hun werk, maar dan mogen ze niet meer alleen christenen werven.

Het is toch wat moois. ‘Buurman je mag mijn auto wassen, maar dan wil ik wel dat je dat in andere kleren doet dan je nu draagt.’ De organisatie verleent hulp waarvan een overheid het van belang vindt om die te subsidiëren. Het is totaal ongepast dat een gemeente zich vervolgens gaat bemoeien met het personeel van zo’n organisatie. Als gemeente zou je je beter druk kunnen maken over de problemen in je stad, over de hulp die wordt verleend en over de daadwerkelijke resultaten die een organisatie boekt.

Verder heb ik nog gesproken over de bestuurlijke inrichting van Nederland. Met de heroverwegingen op komst wordt er kritisch gekeken naar de bestuurslagen in Nederland. Prima, er zijn nog wel wat dingen die beter kunnen. Maar laten we dat niet alleen doen om te bezuinigen, maar ook met een goede visie naar de inrichting van Nederland kijken. Wat ons betreft stoppen we met de stadsregio’s, democratisch zijn die een ramp, en maken we de provincies een sterke bestuurslaag.

Een ander aardig punt dat werd ingebracht door GroenLinks en D66 is de financiering van politieke partijen. De minister is daar al lang mee bezig. Voor zover ik het kan bekijken probeert zij met alle politiek partijen tot een goede overeenstemming te komen en dat is natuurlijk lastig. Maar je wilt niet dat er een, of een paar partijen zijn die zich buiten gesloten voelen. Pikant detail was dat de PVV en Ton weinig behoefte hebben om transparant te zijn over hun sponsors. Daar werd omzichtig niet op geantwoord. Ik vroeg aan de PVV of hij zich kon voorstellen dat als hij zo graag wil weten waar bijvoorbeeld een islamitische welzijnsorganisatie zijn geld vandaan haalt, dat het ook van belang is dat we weten waar de PVV zijn geld vandaan haalt. Nee, dat kon Hero Brinkman zich niet voorstellen. Het werk van die welzijnsorganisatie is heel anders dan politiek. Inderdaad, dat is heel anders, een politieke partij heeft veel meer invloed riposteerde ik. Dat was Brinkman absoluut niet met mij eens. ‘Dat welzijnswerk heeft veel meer gevolgen dan een beetje in je stoel in de Kamer zitten.’ En we zijn weer een nieuwe visie op politiek rijker; ‘een beetje in een stoel zitten’.

Ed Anker