2009 - week 48

Met dank overgenomen van K.G. (Kathleen) Ferrier i, gepubliceerd op dinsdag 1 december 2009.

Maandag 23 november

Vandaag de tweede dag van de hoorzittingen Passend Onderwijs. We spreken “de koepels” , raden van Primair en Secundair onderwijs, ouder- en docentenorganisaties. Helaas kom ik veel te laat, er zijn problemen op het spoor en we moeten via Rotterdam reizen. Het wordt weer een zeer informatieve hoorzittingsdag. Wat mij zeer bij blijft van vandaag is de opmerking van Zeki Arslan, onderzoeker bij Forum, die opmerkt dat allochtone ouders nergens bij gevraagd worden, niet uitgenodigd door de Staatsecretaris , maar evenmin door de onderwijskoepels of samenwerkingverbanden van ouders en dat hij er inmiddels moe van is, altijd maar weer aandacht en ruimte vragen voor allochtone ouders. Daarna haast ik mij naar Huis ter Heide, waar het bestuur van Beukbergen, het vormingscentrum van de diensten geestelijke verzorging bij de krijgsmacht, vergadert. We bespreken de financiën voor 2010 en de lustrumviering van volgend jaar.

Dinsdag 24 november

Een volle dag, met extra fractiecommissie vergaderingen, de gebruikelijke lange fractievergadering en een telefonisch interview met de Wereldomroep. Men wil een reactie op de uitspraken van de President van Suriname, afgelopen zaterdag tijdens een NPS bijeenkomst in Rotterdam, dat hij vreest voor de soevereiniteit van Suriname nu er in het kader van de Twinning Faciliteit zoveel Nederlanders in Suriname rond lopen.. Ik zeg dat ik niet bang ben voor de soevereiniteit van Suriname, daar is Suriname immers zelf bij!, maar dat ik wel heel kritisch kijk naar de Twinning-faciliteit. Volgens mij mag er geen enkele twijfel bestaan over de gelijkwaardigheid van beide Twinning-partners, aan Surinaamse en Nederlandse kant. Aan het eind van de middag brengen we als fractiecommissie Onderwijs een bezoek aan de Leonardoschool in Rijswijk, dat is een school voor hoogbegaafde kinderen. Een erg interessant bezoek. Ik ben mij er zeer van bewust dat er bij deze kinderen en hun families óók een groot probleem ligt. Deze kinderen zijn ook vaak ongelukkig op een reguliere school en voor hen is het, net als bij hun leeftijdgenoten die juist minder dan gemiddeld scoren, een enorme opluchting als ze in een leeromgeving terecht komen waar iedereen is net als zij en ze eindelijk zichzelf kunnen zijn…

Woensdag 25 november

De dag begint met een Algemeen Overleg met de ministers van Onderwijs, Plasterk, en voor Jeugd en Gezin, Rouvoet, over de Raad van Europese ministers over Onderwijs, Jeugd en Cultuur, die binnenkort plaatsvindt. Ik vind de voorstellen vanuit de regering nogal visieloos. Uit de vele stukken wordt het mij niet duidelijk waar we nou uit willen komen als het gaat om Europese samenwerking op gebied van onderwijs, het afstemmen van studieresultaten op Europees niveau en het stimuleren van studie-ervaring in het buitenland, zonder dat hobby-reisjes nu meteen als studiereis mee gaan tellen…Ik krijg gelukkig wel duidelijke antwoorden. Dan voer ik een aantal gesprekken, onder andere met vertegenwoordigers van het Katholieke Onderwijs, over de voorstellen voor Passend Onderwijs. Vervolgens wordt het toch weer hollen om de bus naar het Paleis Noordeinde niet te missen. Vanmiddag ben ik aan de beurt om met een groep collega’s thee te drinken met de Koningin. Het wordt een mooie middag, meer mag en zal ik er niet van zeggen. Misschien toch nog wel dit, nl dat de Koningin heel goed weet dat Suriname vandaag 34 jaar zelfstandig is en de zeer hartelijke groeten doet aan mijn vader…dan door naar de receptie op de Surinaamse Ambassade waar die 34-jarige zelfstandigheid gevierd wordt. Een prachtig feest.

Donderdag 26 november

Een lang gesprek met een Burundese vluchteling. Hij wil mij spreken over zijn persoonlijke situatie maar ook de situatie van zijn land, Burundi. Hij is blij dat ik tijdens het laatste debat over begrotingssteun een motie heb ingediend waarin ik bepleit dat er over een half jaar een nieuw weegmoment komt naar het toekennen van begrotingssteun aan Burundi. ‘s Middags ben ik op een bijeenkomst op het ministerie van Sociale Zaken. Georganiseerd door het MNR, Multicultureel Netwerk Rijksambtenaren.

Hoewel ik erg weinig tijd heb, vind ik het toch van belang hier wel (even) bij te zijn. Er is een groep van vrouwelijke rijksambtenaren, oorspronkelijk afkomstig uit alle continenten, die nu functies op verschillende ministeries bekleden. Het wordt een ontzettend leuke en inspirerende bijeenkomst. Deze dames hebben het vaak niet makkelijk, maar met een grote drive en bevlogenheid voor hun werk, houden ze wel stand. Dan naar de receptie die de nieuwe Minister-President van Aruba, Mike Eman, houdt. Hij heeft mij vanmiddag persoonlijk nog gebeld om te vragen of ik toch echt wel kwam…Het wordt een feestelijke bijeenkomst, met mooie Antilliaanse muziek. Dan naar het partijbureau voor een bijeenkomst ten behoeve van een rapport van het Wetenschappelijk Instituut over ontwikkelingssamenwerking (ik ben adviseur) en dan wil ik eigenlijk naar huis, maar dat kan niet want er dreigen stemmingen. De VVD dreigt met een motie van wantrouwen jegens minister Eurlings in verband met de kilometerheffing. Dus terug naar de Kamer. Gelukkig komt het bericht dat we weg mogen nog op tijd om net een late trein te halen…

Vrijdag 27 november

Laatste dag van de hoorzittingen. Ik heb daarvoor, om 09.00 uur, nog een afspraak en vertrek vroeg, maar het loopt weer allemaal anders door een kapotte trein bij Zoetermeer…Gelukkig ben ik nog net op tijd voor de hoorzittingen. Vandaag horen we de mensen van de werkvloer, ambulante en interne begeleiders, docenten primair en voortgezet onderwijs. Ook van het Corderius College, “mijn” adoptieschool uit Amersfoort zijn er vertegenwoordigers. Niet voor niets heeft deze school een belangrijke award gewonnen voor hun aanpak passend onderwijs. Na weer een lange maar nuttige dag ga ik snel door naar Utrecht, waar ik als juryvoorzitter de vergadering voorzit om de prijzen toe te kennen in de Ideeën Wedstrijd Migranten en Ontwikkeling, georganiseerd door Oikos, Cordaid en SMS (Stichting Mondiale Samenwerking). Na een heftige, maar constructieve beraadslaging komen we tot een keuze waarin iedereen zich helemaal kan vinden… !

Zaterdag 28 november

Vanmorgen vindt de tweede bijeenkomst plaats van het migrantenplatform van het Justitiepastoraat. Ik ben gevraagd iets te zeggen. Het wordt een indrukwekkende bijeenkomst, er komen erg veel mensen, de zaal is over vol en ik zie veel bekenden, voorgangers van migrantenkerken die nu betrokken zijn bij het justitiepastoraat. Het is duidelijk dat de aanwezigheid van migranten voor het justitiepastoraat een enorme meerwaarde heeft. Ik benadruk in mijn woorden dat die meerwaarde ook op andere plekken in de samenleving zichtbaar zou moeten zijn. Juist nu, nu er krachten in de samenleving zijn die angst willen aanwakkeren tegen mensen met een andere culturele achtergrond. Dan door naar een bijeenkomst van VON, Vluchtelingen Organisaties Nederland. In de afgelopen drie jaar zijn er meer dan 85 vrouwen opgeleid voor participatie in bestuur en besluitvorming. Vandaag worden de certificaten uitgereikt en ik, als rolmodel zoals men zegt, ben gevraagd dat te doen! Ik vertel van mijn eigen ervaring bij het CDA, en zeg dat het van groot belang is dat juist zij, vrouwen met vluchtervaringen en met een enorm doorzettingsvermogen, deel uit gaan maken van het Nederlands openbaar bestuur…Ik krijg veel bijval en ga met álle cursisten op de foto!