2009 - week 46

Met dank overgenomen van K.G. (Kathleen) Ferrier i, gepubliceerd op woensdag 18 november 2009.

9 november

Wietze Smid, dé persoon binnen het CDA die zich toelegt op Sport en Ontwikkelingssamenwerking, heeft mij uitgenodigd voor een debat over dit onderwerp. Het is in Amsterdam, in het Lloyd Hotel. Vertegenwoordigers van verschillende organisaties die zich richten op sport en ontwikkelingssamenwerking presenteren zich en ik krijg het woord om te reageren. Ik ben het hartgrondig eens met de aanwezige organisaties die de WK 2010 in Zuid Afrika als een kans zien om zich te profileren, brede kennis onder voetballiefhebbers over het onderwerp te vergroten, maar dat de echte waarde zit in continuïteit. WK 2010 mag geen strovuur worden, met veel gedoe en ach en wee geroep als het hele circus binnentrekt, maar dat meteen weer vergeten is, als het achter de rug is.

Dinsdag 10 november

Een lange fractievergadering. Deze tijd van het jaar, de tijd van de begrotingsbehandelingen, hebben we sowieso al volle fractievergaderingen, nu komt er veel extras bij in het kader van de financieel economische crisis. Uiteindelijk komen we aan de bespreking van de inbreng voor de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken, pas aan het eind van de middag toe, na het vragenuurtje en stemmingen. Yvonne Timmermans-Buck, Eerste Kamerlid voor het CDA en voorzitter van de Eerste Kamer, neemt afscheid. Het is een ongelooflijk volle receptie. Bij binnenkomst krijg je een tijdsindicatie van hoe lang je nog in de rij zal moeten staan, net als in de Efteling. Maar het is de moeite waard. In de rij wordt al druk gediscussieerd, er zijn vele bekenden. Als ik eindelijk bij Yvonne ben, zeg ik haar hoe zeer ik waardeer dat zij open is over de reden van haar besluit te stoppen als Kamervoorzitter en Kamerlid: ze wil meer tijd voor (mantel)zorg voor haar ouders.

Woensdag 11 november

Vandaag lunch ik met een heel dierbare vriendin: Anita van Oldenborgh, oftewel Anna Boom, over wiens leven Judith Koelewijn een prachtig boek geschreven heeft (een aanrader voor onder de kerstboom!). Anita en ik hebben elkaar begin 2008 ontmoet, op weg naar Ethiopië. We zaten naast elkaar in het vliegtuig en sindsdien zijn we vriendinnen. Vandaag praten we bij over het leven in het algemeen, politiek in het bijzonder en heel in het bijzonder al haar inspanningen voor kinderen in Ethiopië. Wat een bijzondere vrouw! Daarna weer een bijzonder gesprek, nu met Dave Ensberg. Bright young man, net afgestudeerd als bestuurskundige en nu al succesvol werkzaam als consultant met specialisatie op gebied van integratie. Altijd inspirerend om met hem te praten, het valt mij op dat Dave goede vragen kan stellen, een hele kunst. Dan komen er studenten van de Haagse Hogeschool, leerlingen van Roy Silos, die door hun bevlogen docent geïnfecteerd zijn met het CrossBoarderProsperity virus. Vanuit de Haagse Hogeschool, waar jonge mensen met meer dan 100 verschillende oorspronkelijke nationaliteiten studeren, zet Roy Silos in op voorspoedprogramma’s volgens de O4, waarbij ontwikkelingssamenwerking, ondernemerschap, onderwijs en overigen in de landen van oorsprong van de studenten het grote verschil maken. Op 25 november is er een bijeenkomst waar ik zou spreken, maar moet dat helaas afzeggen. Nu zal ik toch, middels een video boodschap bij het event aanwezig kunnen zijn.

Donderdag 12 november

Vanochtend een ambtelijke briefing over Passend Onderwijs. De staatssecretaris heeft haar plannen voor een heroverweging naar de Kamer gestuurd. Die zijn niet verkeerd, maar roepen wel de nodige vragen op. Als Kamer organiseren we drie officiële hoorzittingen. Die zullen gehouden worden in de enquête-kamer en zullen ook de structuur van een parlementaire enquête hebben. Na de briefing door de ambtenaren haast ik mij, geheel uniek op een donderdag, naar Utrecht, waar NIBUD haar 30-jarig bestaan viert. Als bestuurslid wordt ik geacht daar aanwezig te zijn. Ik ga wel met een slag om de arm: het AOW-debat wordt in de Kamer gevoerd en als het spannend wordt moet ik meteen terug naar de Kamer. Het wordt spannend, maar niet zó spannend dat ik terug moet. We hebben een prachtige NIBUD-middag in het Geldmuseum, met lezingen van onder andere minister Plasterk en mede-bestuurslid prof. Henriëtte Prast en dat alles opgeluisterd door de stralende aanwezigheid van Prinses Máxima. Je kan wel aan haar merken dat het onderwerp van deze middag, core bussiness van NIBUD: financiële educatie voor kinderen, jongeren en vrouwen, echt haar passie heeft.

Vrijdag 13 november

Als vertrouwenscommissie die de advieskandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen opstelt, bieden we vandaag onze lijst aan het bestuur van CDA -Amersfoort aan. We krijgen ruim de gelegenheid de opstelling van de lijst toe te lichten en dan gaan we weg, het is nu aan het bestuur om ter beslissen of men onze advieslijst zo overneemt. Dan heb ik een langdurig interview met een journalist van de Amersfoortse Courant. Hij vond het weer tijd voor een human interest interview met mij en daar werk ik uiteraard graag aan mee.

Zaterdag 14 november

De EO heeft gevraagd of ik weer voorzitter wil zijn van de jury die bepaalt wie de Helpende Hollander 2009 wordt. Afgelopen dagen heb ik veel tijd besteed aan het doorlezen van alle projecten en terdege beseft dat het geen eenvoudige zaak zal zijn een winnaar te bepalen. Andere juryleden zijn René Paas, voormalig voorman van CNV en nu directeur DIVOSA en Annemiek van de Kerk, directeur Prisma. Het juryberaad en de TV opnames vinden plaats in Kasteel Doorwerth, een schitterende locatie. Het wordt een intensieve en lange dag. Met de uiteindelijke keuze zijn wij als jury zeer tevreden. Meer kan ik hier natuurlijk niet over loslaten. Wie alles wil weten en zien, verwijs ik naar de uitzending op 25 december aanstaande!