Gratis politiek

Met dank overgenomen van E.W. (Ed) AnkerĀ i, gepubliceerd op dinsdag 9 februari 2010.

Vrijdagavond was ik bij de studenten van het HBOLOOG, de koepel van gereformeerde verenigingen voor HBO-studenten. Ik mocht in debat over Hoger Onderwijs met collega Jasper van Dijk van de SP. Jasper liet al zijn trucs op me los om me te verleiden iets te zeggen over de bezuinigingen op het onderwijs.

Ik ben niet op de avances van hem ingegaan. De heroverwegingscommissies zijn bezig te onderzoeken waar er eventueel bezuinigingen mogelijk zijn. Het kabinet en ook de coalitie in de Kamer houden zich daarbij aan de afspraak dat alles onderzocht moet kunnen worden. Er zijn zogezegd geen taboes. Als ik dan nu moet gaan zeggen dat er niets gaat gebeuren in de onderwijsportefeuille dan belast ik daarmee het werk dat de commissies aan het doen zijn.

Maar ja, dat is natuurlijk wel heel erg verstandig en ook wel een beetje saai. Dat vinden blijkbaar meer politici. Dus dit weekend meldde de minister van Binnenlandse Zaken dat het niet verantwoord is om op politie te bezuinigen. De minister van Buitenlandse Zaken wil niet bezuinigen op Defensie en de PvdA wil absoluut niet bezuinigen op onderwijs. Sommige oppositiefracties zien nu hun kans schoon om oude plannetjes op te warmen en zo staan de VVD en GroenLinks gebroederlijk te pleiten voor een leenstelsel. Gevolg is dat niemand meer lijkt na te denken over andere mogelijkheden in het onderwijsveld. Diezelfde fracties willen ook nog investeren in het onderwijs. Vanmiddag werd er gestemd over een motie van Halsema die daarom vraagt. Hoongelach toen de PvdA die niet steunde.

Tja, wat is nu wijsheid? Goed beschouwd wil ik ook nergens op bezuinigen. 35 miljard is veel geld en ik heb niet de illusie dat dat zonder pijn gaat gebeuren en dat wordt op geen enkele manier leuk. Maar het geeft natuurlijk ook ruimte. Ik heb bijvoorbeeld heel weinig zin om op zorg te bezuinigen, ontwikkelingsamenwerking, ook belangrijk, jeugdzorg, kan er ook wel een paar miljoen bij hebben. Het MBO heeft problemen? Weet niet of dat door slechte leraren komt, maar we pompen ook daar maar een paar miljoen in. Gevangenissen kun je ook maar beter achter de hand hebben, dus niks dicht. In tegenstelling tot velen vind ik voldoende opvang voor asielzoekers ook belangrijk, dus ook een paar miljoen. En zo kan ik nog el even doorgaan. Zolang ik de boel niet hoef te dekken: geen enkel probleem.

Zo zie je maar weer dat bezuinigen in verkiezingstijd het makkelijkst is. Gewoon even ietsjes minder verstand en rede. Gratis politiek is dat en ik vind het gevaarlijk. Want als de commissies klaar zijn, dan ligt daar die vraag van 35 miljard. En die heeft Jasper van Dijk niet, die heeft Femke Halsema ook niet. Die heeft voorlopig nog niemand.

Ed Anker