De avond voor...

Met dank overgenomen van E.W. (Ed) Anker i, gepubliceerd op dinsdag 2 maart 2010.

Morgen is het zover, we gaan stemmen voor de gemeenteraad. Op straat wordt daar wel eens minachtend over gedaan, het zijn 'maar' gemeenteraadsverkiezingen. Ook landelijke politici lijken soms meer geïnteresseerd in de landelijke vertaling van deze verkiezingen. Dat geldt niet voor mij: ik ben gek op lokale verkiezingen!

Als ik ergens een gemeentehuis bezoek in het land neem ik altijd even een kijkje in de raadszaal, daar gebeurt het! Het is bijzonder dat we onze lokale vertegenwoordigers kunnen kiezen. Het is zeker zo bijzonder dat mensen zich daarvoor inspannen, het is veel liefdewerk oud papier. Daarom vond ik het ook erg inspirerend om de laatste weken veel ChristenUnie-verenigingen mocht bezoeken. Altijd weer die gemotiveerde mensen.

Eerlijk gezegd kon ik dat ook wel eens gebruiken. De zaterdag na de val van ons kabinet was ik op een avond in Assen. Hun mooie gelikte campagnespotje gaf me al een brok in de keel. 'Wat gaaf dat deze mensen zo enthousiast zijn' ging door mij heen. Het optreden van gospelkoor Inside Out zet je op zo'n moment ook weer helemaal in vuur.

Het is helemaal leuk om bijzondere bezoeken te brengen. Ik heb zo een paar goede, late nachten gehad op bezoek bij christelijke studentenverenigingen. Eerst een avondje in Utrecht, na flinke arbeid in de bediening van Happietaria (vrijwilligersrestaurant voor het goede doel) op bezoek bij SSR-NU, NSU en VGSU. Envorige week in Leiden. Als er bij VGSL een knalhard brallied wordt aangeheven, dan ben ik weer even helemaal thuis.

Vanmiddag crosste ik met een barfiets en de lokale ChristenUnie dwars door Den Haag. Met z'n allen tegen een brug op, dat bindt. Vanavond ga ik nog plaatjes draaien op de Haagse Verkiezingsnâch. Ook weer iets bijzonders.

Vanf deze plek wens ik alle ChristenUnie-kandidaten heel veel succes. Ik ben jullie dankbaar en trots op jullie!

Ed Anker