Vooruitzien

Met dank overgenomen van E.A. (Ernst) Cramer i, gepubliceerd op woensdag 7 april 2010.

De Kamer wordt op een heel aantal momenten toch echt rustiger. En dat levert weer een house aan spoeddebatten op die nog gesteund worden ook. Maar we kijken eerst vooruit eind deze week en volgende week naar de wetsbehandeling van de nieuwe status binnen het Koninkrijk. En dan gaat het langzamerhand naar het weekend waar veel partijen hun congres voor de verkiezingen zullen houden. En dan: 9 juni!

Dinsdag werd ons programma voor de komende Kamerverkiezingen ten doop gehouden. Met de titel “Vooruitzien. Kiezen voor de samenleving, investeren in vertrouwen” willen we een antwoord van hoop geven in een tijd waarin mensen vaak hoop verliezen. Naast een heleboel mooie voorstellen en een gedegen financiële onderbouwing gaat het om onze visie die ook weer aan dit programma ten grondslag ligt. En ik citeer maar gewoon de laatste alinea van de inleiding van ons programma.

Politiek van hoop

De ChristenUnie weet zich geplaatst voor grote uitdagingen. Hoe krijgen we de overheidsfinanciën gezond, hoe herstellen we het onderlinge vertrouwen, hoe houden we de samenleving leefbaar en hoe slaan we de weg in naar een duurzame economie? Het zijn de concrete vraagstukken waarop we in dit programma christelijk-sociale antwoorden formuleren. Dat doen we niet in de illusie dat politiek de hemel op aarde zou kunnen vestigen. De ChristenUnie gelooft niet in politieke blauwdrukken voor een perfecte samenleving. Maar we leggen ons evenmin neer bij de status quo, we berusten niet in onrecht, morele en culturele verwarring, een doldraaiende economie, een verontruste samenleving, een schepping onder druk en aantasting van het leven. Integendeel, de politiek van de ChristenUnie is politiek van geloof en hoop. Geloof dat God ons de weg wijst en trouw blijft. Hoop op bevrijding van geknechte mensen en op een nieuwe start voor een ontspoorde samenleving. God heeft met Jezus Christus een nieuw begin gemaakt en zal straks komen met zijn definitieve vrederijk. Daardoor verliezen we niet snel de moed, maar steken we de handen uit de mouwen en doen we wat we moeten en kunnen. Biddend om Gods zegen zetten we ons in voor een bloeiende samenleving, een duurzame economie en een dienstbare overheid.

Zoals ik al zei: aanstaande vrijdag, maandag en waarschijnlijk woensdag wordt een historische dag voor ons koninkrijk. Dan worden de Rijkswetten behandeld door de Kamer samen met de speciale gedelegeerden van de eilanden Curaçao, St. Maarten, St. Eustatius, Bonaire en Saba. Het behandeld het opheffen van de Nederlandse Antillen en de nieuwe status van de eilanden. Onze Cynthia is hier heel druk mee geweest en heeft heel veel energie gestoken in gesprekken hierover, de inbreng voor deze wetten. Zelfs een reis afgelopen zomer naar de eilanden heeft extra informatie en gesprekken opgeleverd als input voor deze behandeling. Het lijkt misschien saai om al die wetten te behandelen. Maar voor de inwoners van dat deel van ons koninkrijk en ons parlement is het een heel bijzondere gebeurtenis. Een vooruitzien naar een nieuwe toekomst en plaats binnen de Nederlanden.

Zelf ben ik vandaag aanwezig geweest op de Lentedagen in Ede. Het was ronduit prachtig weer. Zo mooi dat de mensen erg weinig belangstelling hadden om naar een politiek verhaal te willen luisteren. Het terras naast ons was drukker bezet en de bezoekers die daar zaten hadden weinig goesting om een paar stoeltjes op te schuiven…

Dit soort activiteiten zijn de voorbode van de campagne die eraan zit te komen. De discussies beginnen zo langzamerhand los te breken rond de programma’s en de onderlinge vergelijkingen komen op gang. En dat terwijl de diverse congressen nog hun goedkeuring moeten geven aan kandidatenlijsten en programma’s. De onze is op 24 april in Lunteren. U kunt elders op de ChristenUnie site daar wel de gegevens van vinden.

En dus kijken we vooruit naar een intensieve periode als we veel het land in zullen gaan om de ideeën van de ChristenUnie, vastgelegd in ons programma, te bespreken. En zien we uit naar 9 juni.

ernst