Bijlmerbajes moet veiliger door extra personeel

Met dank overgenomen van N. (Naïma) Azough i, gepubliceerd op donderdag 12 november 2009.

De spanningen in de Amsterdamse Bijlmerbajes lopen op. Door geldgebrek en de omvang van het gevangeniscomplex bestaat er een nijpend personeelstekort. GroenLinks wil dat staatssecretaris Albayrak van Justitie snel ingrijpt en extra bewaarders aanstelt. Kamerlid Naïma Azough stelt vandaag vragen over de verouderde gevangenis.

“Het lijkt erop dat de tijd dringt. Gisteren demonstreerden gedetineerden al luidruchtig tegen nieuwe ingrepen op het dagprogramma. De spanningen lopen dus op, met alle gevolgen voor het gevoel van veiligheid van het personeel”, aldus Azough.

Schriftelijke vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Justitie over de sterk verouderde Penitentiaire Inrichting Overamstel

  • 1. 
    Kent u het bericht dat de spanningen toenemen in de Bijlmerbajes ? Klopt het dat gedetineerden op 11 november jl. een lawaaidemonstratie hebben georganiseerd tegen de nieuwe beperkingen op het dagprogramma
  • 2. 
    Klopt het dat er gezien de bezuinigingen en gebouwelijke aspecten in de praktijk sprake is van een structureel personeelstekort? Zo ja, waarom komt er dan geen extra budget voor extra penitentiair inrichtingwerkers?
  • 3. 
    Bent u met mij van mening dat ter beheersing van de situatie in deze penitentiaire inrichting extra PIW-ers zullen moeten worden ingezet?

(1) ‘Spanningen nemen toe in Bijlmerbajes’, Het Parool, 12 november 2009