Maagzuurremmer

Met dank overgenomen van P. (Paul) Ulenbelt i, gepubliceerd op zondag 9 mei 2010, 3:05, column.

Vandaag ga ik in debat over PPI.

Nee, ik houd geen spreekbeurt over de Partito Popolare Italiano, een Italiaanse politieke partij, en de banden met de SP. Die banden zijn er niet.

Ik ga het niet hebben over Pirate Parties International, de overkoepeling van nationale Piratepartijen, die 2 zetels het Europese Parlement bezetten. Piraten zijn leuk in films. Niet in het echt.

Ook niet over Pixels Per Inch. Daarvan moet je er vooral veel van op je beeldscherm hebben.

Ik ga in debat over PremiePensioenInstellingen. Nieuwe instellingen die in het buitenland premies voor pensioenen moeten gaan incasseren. Met die premies gaan ze beleggen en uitkeren als het pensioen ingaat.

Nederland heeft een goede naam in de wereld als het gaat om pensioenen. De financiële wereld wil die goede naam gebruiken om geld te verdienen. Ze hebben het voor elkaar gekregen dat er een wet komt zodat verzekeraars een PPI kunnen oprichten.

Het lijkt nobel. Onze pensioenkennis gebruiken om buitenlandse werknemers aan een goed pensioen te helpen. Maar dat zal niet het geval zijn.

De buitenlandse werknemer, of zijn baas, betaalt premie. Die wordt belegd. Als de buitenlandse werknemer met pensioen gaat, kan hij met het geld bij een verzekeringsmaatschappij een pensioenregeling kopen. Hoe hoog zijn pensioen zal zijn, hangt af van het beleggingsresultaat. En dat kan goed tegen vallen, zoals veel particuliere beleggers weten.

Dit pensioen lijkt voor geen millimeter op de pensioenen die wij kennen. Ook jouw en mijn pensioenpremie worden belegd. Maar als de beleggingsresultaten tegen vallen, moet de werkgever bijspringen. Met ons systeem van pensioenfondsen lukt het al tientallen jaren om fatsoenlijke pensioenen te betalen, dat zal ook in de toekomst zo zijn. Met die PPI's is er maar 1 zekerheid: onzekerheid over de hoogte van je pensioen.

PPI's mogen winst maken. Ten koste van wie? De arbeider in het buitenland die zijn geld in goed vertrouwen aan een Nederlandse instelling gaf. Omdat ze daar zo goed in pensioenen zijn.

Ik hoop dat de Tweede Kamer niet zal bezwijken voor de lobby van de financiële wereld. Ik hoop dat ik na het debat geen PPI nodig heb. Een Proto Pomp Inhibitor. Een maagzuurremmer.