Europees hof ondermijnt grenzen arbeidsmigratie

Met dank overgenomen van P. (Paul) Ulenbelt i, gepubliceerd op vrijdag 12 september 2014, column.

Een steigerbouwer uit Turkije wordt via een bedrijf uit Duitsland aan het werk gezet in Nederland. Volgens regels in Duitsland mogen ze in Nederland werken. Volgens Nederlandse regels in Nederland niet. De opdrachtgever kreeg een boete van 264.000 euro. Van de Europese rechter mogen ze hier werken. Net als minister Asscher ben ik zwaar teleurgesteld in het Europese Hof.

Europees Hof van Justitie (Flickr: piaser CC by-nc-sa/2.0)

Nederland bepaalde tot voor kort zelf wie er wel en niet in Nederland mag werken vanuit landen buiten de Europese Unie. Een werkgever moet aantonen dat hij binnen de Europese Unie geen werknemers kan vinden om de vacature te vervullen. Die zeggenschap heeft Nederland overgedragen aan Brussel, zo blijkt uit de uitspraak van het Europese Hof. Een uitzendbureau uit Polen kan zo bijvoorbeeld werknemers uit Rusland in de Westlandse kassen laten werken. ICT-specialisten uit India kunnen via bijvoorbeeld Ierland de werknemers van Nederlandse ICT-bedrijven vervangen.

Liberalen en sociaal democraten bejubelen het vrij verkeer van werknemers in Europa. Zij weigeren in te zien dat het juist is opgezet om arbeiders uit verschillende landen met elkaar te laten concurreren. Om lonen te verlagen. De SP bepleit al jaren dat we weer baas over onze eigen arbeidsmarkt worden. Dat wij zelf bepalen wie hier wel of niet uit het buitenland aan het werk mogen.

Het hek is nu van de dam, stellen de vakbonden terecht vast. Wij kunnen niet meer bepalen wie hier wel of niet komen werken. 'De bijl aan de wortel van een fatsoenlijke Europese arbeidsmarkt,' zegt de minister. Eerder had de minister het over code oranje. Nu lijkt het me duidelijk code rood.

De minister moet het niet bij woorden laten. Hij moet de kont tegen de EU-krib gooien, de uitspraak van het EU-hof negeren en de boete innen. Nederland moet haar veto’s binnen de EU gebruiken om weer baas over eigen arbeidsmarkt te worden. De neo-liberalen in Brussel en Straatsburg bepalen niet wie er in Nederland mag werken, dat doen wij met z'n allen.