Ministers en staatssecretarissen bieden hun ontslag aan

woensdag 9 juni 2010, 14:49

De bewindslieden van het kabinet-Balkenende IVĀ i hebben hun ontslag aangeboden aan de koningin. Toen in februari dit jaar de PvdA-bewindslieden ontslag vroegen, hadden de ministers en staatssecretarissen van CDA en ChristenUnie hun portefeuilles al ter beschikking gesteld.

Dat betekende dat zij vanaf dat moment demissionair waren en alleen datgene deden wat in het belang van het land noodzakelijk was. Daarin is door het aanbieden van het formeel ontslag geen wijziging gekomen. De ministers en staatssecretarissen blijven gewoon aan tot een nieuw kabinet is geformeerd.

Sinds 1925 is het gebruikelijk dat een kabinet op de dag van de verkiezingen zijn ontslag aanbiedt. Dat gebeurde voordien overigens ook al enkele keren, onder andere in 1918. In 1922 overwoog het kabinet-Ruijs de BeerenbrouckĀ i aanvankelijk om na de verkiezingen door te regeren, maar de koningin verlangde een nieuwe formatie. De enige keer dat een kabinet daadwerkelijk na verkiezingen zonder formatie doorregeerde, was in 1909 het kabinet-HeemskerkĀ i.

bronnen: ANP en PDC