EU trekt lessen uit gebrek aan coördinatie bij aanpak influenzapandemie A(H1N1)2009"

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op vrijdag 2 juli 2010.

Op 1 en 2 juli 2010 werd er in Brussel een conferentie gehouden over "Lessen getrokken uit de influenzapandemie A(H1N1)2009". Daar werd een discussie gevoerd met hoge ambtenaren uit EU-Lidstaten en andere genodigde landen, uit relevante internationale organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie en Europese Agentschappen zoals het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding i en het Europees Geneesmiddelenagentschap.

De conferentie werd gezamenlijk georganiseerd door het Belgisch Voorzitterschap i en de Europese Commissie i.

EU-Commissaris John Dalli, bevoegd voor Gezondheid en & Consumentenbeleid, zei: "De H1N1-pandemie was een test voor onze structuren en voor onze capaciteit om in Europa het hoofd te bieden aan een gezondheidsdreiging. Nu is de tijd rijp om voort te bouwen op lessen die we hebben getrokken en om na te denken over hoe we nog grondiger en efficiënter kunnen reageren op een pandemie. Ik ben verheugd dat deze conferentie samen met het Belgische Voorzitterschap wordt georganiseerd en ik kijk uit naar vruchtbare gedachtewisselingen met de Lidstaten en de stakeholders. Ik ben ervan overtuigd dat we klaar moeten staan voor het ergste, en tegelijk hopen op het beste".

Belgisch Vicepremier en Minister bevoegd voor Volksgezondheid Laurette Onkelinx zei : "We moeten toegeven dat we op Europees niveau beter moeten doen op het gebied van cohesie en coördinatie. Alle Lidstaten hebben de pandemie aangepakt met de uiteenlopende middelen die ze hadden. Aangezien het virus veel minder agressief was dan verwacht, hebben we zijn impact kunnen beperken maar de nodige cohesie tussen de Lidstaten was zoek. Daarom is het belangrijk voor mij dat onze eerste Informele Bijeenkomst van Gezondheidsministers zou evalueren op welke manier de influenzapandemie werd aangepakt. Ik ben ervan overtuigd dat de conclusies van de conferentie van 1 en 2 juli heel belangrijk zullen zijn voor de voorbereiding van de besprekingen op de Informele Bijeenkomst , en heel nuttig voor de verbetering van een gecoördineerde Europese respons op een pandemie. We moeten niet enkel nagaan hoe de WGO de pandemie heeft beheerd, maar we moeten ook objectief en kritisch analyseren welke middelen en instrumenten er werden gemobiliseerd op nationaal, Europees en WGO-niveau. Sommige maatregelen die werden genomen zijn doeltreffend gebleken maar andere zullen totaal moeten worden herzien."

Meer dan 300 deelnemers, waaronder topexperts op het vlak van gezondheidsbewaking, gezondheidsveiligheid en regelgevende procedures inzake vaccins, alsook mensen die beslissingsbevoegdheid hebben voor het nemen van gezondheidsmaatregelen, vertegenwoordigers uit de andere sectoren en communicatieverantwoordelijken uit alle EU-lidstaten en kandidaat-lidstaten, hebben actief bijgedragen tot het resultaat van de vergadering.

Vroegtijdige evaluatie, epidemiologische surveillance, multisectorale samenwerking, economische impact en medische maatregelen (inclusief antivirale geneesmiddelen en vaccins) werden onder de loep genomen, alsook informatiemanagement en communicatie met de burger en met stakeholders.

Tijdens de debatten ging er bijzondere aandacht naar de mogelijkheden om (vooral bij het uitbreken van een pandemie) de onzekerheid rond de ernst en hardnekkigheid van het virus en rond de getroffen bevolkingsgroepen zo gering mogelijk te houden, alsook naar de behoefte aan een betere coördinatie bij de implementatie van strategieën rond het gebruik van antivirale geneesmiddelen en vaccins.

Daarnaast kwam ook de paraatheid van diverse sectoren en de samenwerking tussen verschillende economische sectoren ter sprake, met het oog op de verbetering van de samenwerking tussen sectoren en op de maximale beperking van de economische impact van een gezondheidscrisis.

Ten slotte werd er een parallelle sessie georganiseerd om het te hebben over de communicatie naar burgers en beroepsbeoefenaars, maar ook om mogelijkheden te analyseren om de actieve betrokkenheid van stakeholders te vergroten en om gebruik te maken van nieuwe media.

De conclusies van de conferentie zullen dienen als gespreksbasis op de informele vergadering van Gezondheidsministers die volgende week doorgaat op 5 en 6 juli. In het licht van de getrokken lessen zullen zij de mogelijke herziening van het Europese pandemische paraatheidsplan analyseren.

Contact :

Saar Vanderplaetsen

Woordvoerster Minister van Volksgezondheid L. Onkelinx

+32 (0)479 86 52 48

Frédéric Vincent

Woordvoerder "Gezondheid & Consumentenbeleid"

Europese Commissie

+32 (0)2 298 71 66