SMS-leningen verboden

Met dank overgenomen van R.H.A. (Ronald) Plasterk i, gepubliceerd op woensdag 17 november 2010.

Dankzij de PvdA zijn SMS-leningen binnenkort verleden tijd. Dat is de uitkomst van een debat gisteravond in de Tweede Kamer over een wet over consumentenkrediet. SMS-leningen zijn vreselijk dure leningen. Het gaat vaak om enkele honderden euro’s en een leenperiode van enkele weken. De kosten bedragen regelmatig meer dan 100%.

De bedrijven die deze leningen via websites aanbieden doen geen kredietwaardigheidstoets. Uit maatschappelijk oogpunt is dat slecht, maar deze bedrijven adverteren er juist mee. Alleen mensen die nergens anders meer geld kunnen lenen komen bij deze woekeraars terecht. En op die manier worden mensen nog verder in de problemen gebracht.

In de zomer heb ik hier samen met woordvoerder schulden Hans Spekman vragen over gesteld aan de minister van Financiën. Uitkomst is dat deze leningen niet meer zijn toegestaan op het moment dat de wet in werking treedt. Ik heb het kabinet opgeroepen om ervoor te zorgen dat deze websites vanaf de eerste dag van het verbod direct uit de lucht gehaald worden.