Nog altijd vragen over reddingsplan Griekenland

Met dank overgenomen van R.H.A. (Ronald) Plasterk i, gepubliceerd op donderdag 11 augustus 2011.
Nog altijd vragen over reddingsplan Griekenland
Bron: Partij van de Arbeid

Foto Flickr /pguilliatt

Het is de hoogste tijd dat premier Rutte een keer het hele verhaal vertelt over het nieuwe steunplan aan Griekenland. Weliswaar heeft de Tweede Kamer sinds gisteren eindelijk goed zicht gekregen op wat er tijdens de Eurotop op 21 juli is afgesproken, maar er staan nog een aantal belangrijke vragen open. Op initiatief van PvdA en D66 debatteert de Kamer volgende week hierover met de premier en met minister De Jager. Het lijkt erop dat het kabinet steeds de halve waarheid vertelt.

  • Toen de regering de Tweede Kamer haar inzet presenteerde voor de Eurotop werd er gesproken over een pakket van 85 miljard euro, waarvan de banken minimaal een derde zouden betalen. Na terugkomst uit Brussel bleek het pakket twee keer zo groot, en dus ook de kosten voor de belastingbetaler. Wat is er in hemelsnaam gebeurd? Wist het kabinet dit niet? Of heeft het kabinet de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd?
  • Nadat Rutte namens Nederland had getekend, gaf hij een voorstelling van zaken die achteraf onjuist blijkt te zijn. De minister-president zat er 50 miljard euro naast! Hoe kon dit gebeuren? Wist Rutte wel waar hij z'n handtekening onder had gezet?
  • Eerst was het alleen een lening aan Griekenland, die we met rente terug zouden krijgen. Toen zou een steunfonds van 440 miljard euro voldoende zijn, en werd het opeens 750 miljard. Daarna volgde als klap op de vuurpijl het 'foutje' van Rutte van € 50 miljard en is er inmiddels alweer sprake van het verder verhogen van het steunfonds boven de 750 miljard.

Dit past allemaal in een patroon, waarin het kabinet de halve waarheid vertelt, vermoedelijk uit angst voor gedoogpartner PVV.