Ben knapen over het Verdrag van Lissabon:Geen Europese vergezichten, maar noodzakelijke stappen zetten - EU monitor

EU monitor
Maandag 17 februari 2020
kalender
Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) i, gepubliceerd op donderdag 8 september 2011.

'Nu we een functionerend Verdrag van Lissabon hebben, is dit even niet het moment voor institutionele vergezichten over de EU. Dat betekent echter ook niet dat het Verdrag van Lissabon in beton is gegoten en dat noodzakelijke stappen niet worden of kunnen worden gezet.' Dat zei staatssecretaris Knapen bij het in ontvangst nemen van de publicatie ‘Lissabon in Den Haag’ van ROI Opleiding, Coaching & Advies en Europees Parlement Bureau Nederland.

Knapen wees in dit verband op de oprichting van het permanente noodfonds voor de Euro en de Nederlandse inzet voor een speciale Eurocommissaris voor handhaving van de begrotingsafspraken. ‘Laten we ons vooral concentreren op hoe de EU burgers, bedrijven en bestuurders vooruit kan helpen. Het Verdrag van Lissabon helpt ons vooruit en dat is een goede zaak. Handelsland Nederland heeft de EU hard nodig’, zei de staatssecretaris.

De publicatie ‘Lissabon in Den Haag’ bevat de uitkomsten van vier masterclasses over het Verdrag van Lissabon voor medewerkers van diverse ministeries en maatschappelijke organisaties. Het rapport gaat in op de gevolgen van het Verdrag voor de werkwijze van de politiek en het bestuur in Den Haag, in het bijzonder het strategisch- en resultaatgericht handelen in de EU.