Besluit 2007/259 - Toekenning van gemeenschappelijke macrofinanciële bijstand aan Moldavië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 28 april 2007 gepubliceerd.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2007/259/EG: Besluit van de Raad van 16 april 2007 tot toekenning van communautaire macrofinanciële bijstand aan Moldavië

officiële Engelstalige titel

2007/259/EC: Council Decision of 16 April 2007 providing Community macro-financial assistance to Moldova
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2007/259
Origineel voorstel COM(2006)579 NLEN
Celex-nummer i 32007D0259

3.

Key dates

Document 16-04-2007
Bekendmaking in Publicatieblad 28-04-2007; OJ L 4M , 8.1.2008,OJ L 111, 28.4.2007,Special edition in Croatian: Chapter 11 Volume 116
Inwerkingtreding 02-02-1002; van kracht datum publicatie zie art 6
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

28.4.2007   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 111/69

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 16 april 2007

tot toekenning van communautaire macrofinanciële bijstand aan Moldavië

(2007/259/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 308,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Gezien het advies van het Europees Parlement (1),

Na raadpleging van het Economisch en Financieel Comité,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De autoriteiten van Moldavië zetten zich in voor economische stabilisering en structurele hervormingen die door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) worden ondersteund door middel van een in het kader van de armoedebestrijdings- en groeifaciliteit gesloten driejarige overeenkomst, die op 5 mei 2006 is goedgekeurd. Op 12 mei 2006 hebben de crediteuren van de Club van Parijs ingestemd met een herschikking van de bilaterale overheidsschuld van Moldavië onder de Houston-voorwaarden.

 

(2)

In mei 2004 hebben de autoriteiten van Moldavië hun goedkeuring gehecht aan een strategiedocument ter bevordering van de economische groei en ter bestrijding van de armoede, waarin de prioriteiten worden vastgelegd die op middellange termijn met het overheidsoptreden moeten worden nagestreefd.

 

(3)

Moldavië enerzijds en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten anderzijds hebben een partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst (2) ondertekend, die op 1 juli 1998 in werking is getreden.

 

(4)

De betrekkingen tussen Moldavië en de Europese Unie ontwikkelen zich binnen het kader van het Europees Nabuurschapsbeleid, dat naar verwachting zal leiden tot een verdergaande economische integratie. De EU en Moldavië hebben overeenstemming bereikt over een actieplan in het kader van het Europees nabuurschapsbeleid, waarin de prioriteiten op korte en middellange termijn voor de betrekkingen tussen de EU en Moldavië en voor de daarmee samenhangende beleidsterreinen worden aangegeven.

 

(5)

Moldavië wordt met een grote financieringsbehoefte geconfronteerd als gevolg van een aanzienlijke verslechtering van zijn positie.

 

(6)

De autoriteiten van Moldavië hebben de internationale financiële instellingen, de Gemeenschappen en andere bilaterale donoren om financiële bijstand tegen gunstige voorwaarden verzocht. In weerwil van de financiële middelen die door het IMF en de Wereldbank worden verstrekt, moet de komende maanden nog een omvangrijk resterend financieel tekort worden gedekt ter versterking van de betalingsbalans en de reservepositie van het land en ter ondersteuning van de beleidsdoelstellingen die de autoriteiten met hun hervormingen nastreven.

 

(7)

Moldavië komt in aanmerking voor leningen en giften van de Wereldbank en het IMF tegen zeer gunstige voorwaarden.

 

(8)

Onder deze omstandigheden dient de macrofinanciële bijstand van de Gemeenschap aan Moldavië ter beschikking te worden gesteld in de vorm van een gift. Dit is een geschikte maatregel om Moldovië in dit kritieke stadium te helpen.

 

(9)

Met het oog op een efficiënte bescherming van de financiële belangen van de Gemeenschap in het kader van deze macrofinanciële bijstand moet Moldavië passende maatregelen nemen voor de preventie en bestrijding van fraude, corruptie en andere onregelmatigheden met betrekking tot de bijstand. Er moet eveneens worden gezorgd voor controles door de Commissie en audits door de Rekenkamer.

 

(10)

De uitkering van deze gift laat de bevoegdheden van de begrotingsautoriteit onverlet.

 

(11)

De macrofinanciële bijstand dient te worden beheerd door de Commissie, in overleg met het Economisch en Financieel Comité,

BESLUIT:

Artikel 1

  • 1. 
    De Gemeenschap stelt Moldavië...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.