Besluit 2008/235 - Instelling van de Europese Adviescommissie voor statistische governance

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 15 maart 2008 gepubliceerd en is op 16 maart 2008 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit nr. 235/2008/EG van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2008 tot instelling van de Europese Adviescommissie voor statistische governance

officiële Engelstalige titel

Decision No 235/2008/EC of the European Parliament and of the Council of 11 March 2008 establishing the European Statistical Governance Advisory Board
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2008/235
Origineel voorstel COM(2006)599 NLEN
Celex-nummer i 32008D0235

3.

Key dates

Document 11-03-2008
Bekendmaking in Publicatieblad 15-03-2008; OJ L 73, 15.3.2008,Special edition in Croatian: Chapter 05 Volume 003
Inwerkingtreding 16-03-2008; in werking datum publicatie + 1 zie art 6
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

15.3.2008   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 73/17

 

BESLUIT Nr. 235/2008/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 11 maart 2008

tot instelling van de Europese Adviescommissie voor statistische governance

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 285,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Handelend volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De noodzaak om voor heel Europa geldende normen voor de onafhankelijkheid, integriteit en verantwoordingsplicht van de nationale en communautaire statistische instanties vast te stellen, was een reden voor het bij Besluit 89/382/EEG, Euratom (2) van de Raad opgerichte Comité statistisch programma om tijdens de vergadering van 24 februari 2005 unaniem zijn goedkeuring te verlenen aan de Praktijkcode Europese statistieken („de Praktijkcode”), zoals deze was voorgesteld in de aanbeveling van de Commissie van 25 mei 2005 inzake de onafhankelijkheid, integriteit en verantwoordingsplicht van nationale en communautaire statistische instanties.

 

(2)

De Praktijkcode heeft een tweeledig doel, namelijk enerzijds de vergroting van het vertrouwen in de statistische instanties, waartoe een aantal institutionele en organisatorische maatregelen wordt voorgesteld, en anderzijds verbetering van de kwaliteit van de door hen geproduceerde statistieken.

 

(3)

In haar mededeling van 25 mei 2005 aan het Europees Parlement en de Raad over de onafhankelijkheid, de integriteit en de verantwoordingsplicht van de nationale en communautaire statistische instanties heeft de Commissie het nut erkend van een extern adviesorgaan dat een actieve rol kan spelen bij het overzien hoe de praktijkcode wordt uitgevoerd door het Europees statistisch systeem in zijn geheel. In haar aanbeveling van 25 mei 2005 heeft de Commissie verklaard te overwegen de oprichting van een dergelijk extern adviesorgaan voor te stellen.

 

(4)

Op 8 november 2005 is de Raad tot de conclusie gekomen dat een adviesorgaan van hoog niveau zou bijdragen tot de onafhankelijkheid, de integriteit en de verantwoordingsplicht van de Commissie (Eurostat) en, in de context van de collegiale toetsing van de toepassing van de Praktijkcode, van het Europees statistisch systeem. De Raad adviseerde het orgaan samen te stellen uit een kleine groep onafhankelijke personen, benoemd op basis van hun deskundigheid.

 

(5)

De leden van het orgaan dienen te beschikken over een elkaar aanvullende combinatie van vaardigheden en ervaring, met bijvoorbeeld mensen die worden aangetrokken uit de academische wereld en mensen die nationaal en/of internationaal beroepservaring op statistisch gebied hebben opgedaan.

 

(6)

Het orgaan dient voor de Commissie (Eurostat) een evaluatie over de toepassing van de Praktijkcode op te stellen naar het voorbeeld van de collegiale toetsing van de nationale bureaus voor de statistiek.

 

(7)

Waar dat nuttig is, dient een dialoog over de praktijkcode te worden aangemoedigd met het Comité statistisch programma en het Europees Raadgevend Comité voor statistische informatie, opgericht bij Besluit van het Europees Parlement en de Raad nr. 234/2008/EG (3) alsook met de belanghebbende organen van de lidstaten.

 

(8)

Daarom moet, onverminderd artikel 5 van het Protocol betreffende de statuten van het Europees Stelsel van centrale banken en van de Europese Centrale Bank, een adviescommissie worden ingesteld en moeten haar taken en structuur worden bepaald,

BESLUITEN:

Artikel 1

Adviescommissie

Hierbij wordt de Europese Adviescommissie voor statistische governance (hierna „de adviescommissie” te noemen) ingesteld. Het doel van de...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de samenvatting van wetgeving, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en tot slot de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.