Verordening 2009/222 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 638/2004 betreffende de gemeenschappelijke statistieken van het goederenverkeer tussen de lidstaten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening was geldig van 1 januari 2009 tot 31 december 2021.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EG) nr. 222/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2009 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 638/2004 betreffende de communautaire statistieken van het goederenverkeer tussen de lidstaten

officiële Engelstalige titel

Regulation (EC) No 222/2009 of the European Parliament and of the Council of 11 March 2009 amending Regulation (EC) No 638/2004 on Community statistics relating to the trading of goods between Member States
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2009/222
Origineel voorstel COM(2008)58 NLEN
Celex-nummer i 32009R0222

3.

Key dates

Document 11-03-2009
Bekendmaking in Publicatieblad 31-03-2009; OJ L 87, 31.3.2009,Special edition in Croatian: Chapter 02 Volume 022
Inwerkingtreding 01-01-2009; Toepassing zie art 2
20-04-2009; in werking datum publicatie + 20 zie art 2
Einde geldigheid 31-12-2021; stilzwijgende opheffing door 32019R2152

4.

Wettekst

31.3.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 87/160

 

VERORDENING (EG) Nr. 222/2009 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 11 maart 2009

tot wijziging van Verordening (EG) nr. 638/2004 betreffende de communautaire statistieken van het goederenverkeer tussen de lidstaten

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 285, lid 1,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Handelend volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Verordening (EG) nr. 638/2004 van het Europees Parlement en de Raad (2), bevat de basisbepalingen voor de communautaire statistieken betreffende het goederenverkeer tussen de lidstaten.

 

(2)

In het kader van de mededeling van de Commissie van 14 november 2006 betreffende verlichting van de responslast, vereenvoudiging en prioritering op het gebied van communautaire statistieken werd Intrastat, het systeem voor het verzamelen van communautaire statistieken over het goederenverkeer tussen de lidstaten, aangemerkt als een gebied waar vereenvoudiging mogelijk en wenselijk is.

 

(3)

Voor de vermindering van de statistische lastendruk kunnen onmiddellijk maatregelen worden genomen door de dekkingsgraad van via Intrastat verzamelde gegevens te verlagen. Dit is mogelijk door de drempels waaronder de informatieplichtigen van het verstrekken van Intrastat-informatie zijn vrijgesteld, te verhogen. Bijgevolg zal het aandeel van de statistieken die gebaseerd zijn op schattingen van de nationale autoriteiten toenemen.

 

(4)

Met het oog op efficiëntie op de lange termijn moet worden gedacht aan andere stappen om de statistische lastendruk verder te verminderen, met behoud van statistieken die aan de van kracht zijnde kwaliteitsindicatoren en -normen voldoen. Dergelijke stappen kunnen de verdere verlaging inhouden van de verplichte minimale dekkingsgraad van de totale verzendingen en de totale aankomsten, evenals de mogelijke toekomstige invoering van een eenrichtingssysteem. Hiertoe moeten de waarde, de uitvoerbaarheid en de invloed op de kwaliteit van dergelijke stappen door de Commissie verder worden bestudeerd.

 

(5)

De lidstaten moeten de Commissie (Eurostat) geaggregeerde jaargegevens over de handel ingedeeld naar bedrijfskenmerken verstrekken. Daarmee zullen de gebruikers worden voorzien van nieuwe statistische informatie over relevante economische kwesties en zal er een nieuw soort analyses kunnen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld over de manier waarop Europese ondernemingen in een gemondialiseerde context functioneren, zonder dat nieuwe statistische eisen aan rapporterende ondernemingen worden opgelegd. Het verband tussen bedrijfs- en handelsstatistieken moet worden gelegd door de informatie uit het register van deelnemers aan het intracommunautaire goederenverkeer te koppelen aan informatie die wordt vereist krachtens Verordening (EG) nr. 177/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 20 februari 2008 tot vaststelling van een gemeenschappelijk kader voor ondernemingsregisters voor statistische doeleinden (3).

 

(6)

Aan de Commissie moeten uitvoeringsbevoegdheden worden verleend om de minimale dekkingsgraad van het handelsverkeer te verlagen. Dergelijke uitvoeringsbevoegdheden zouden meer flexibiliteit moeten bieden voor mogelijke toekomstige veranderingen op grond van een regelmatige beoordeling van de drempels in nauwe samenwerking met de nationale autoriteiten, zodat een optimaal evenwicht kan worden gevonden tussen de statistische lastendruk en de nauwkeurigheid van de gegevens.

 

(7)

Wanneer de minimale dekkingsgraad van het handelsverkeer wordt verlaagd, moeten maatregelen worden genomen om de minder volledige gegevensverzameling en bijgevolg de nadelige gevolgen...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.