Besluit 2009/550 - Goedkeuring van wijzigingen van het Verdrag inzake toekomstige multilaterale samenwerking op visserijgebied in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan die de instelling van procedures voor de regeling van geschillen, de uitbreiding van de werkingssfeer van het verdrag en een herziening van de doelstellingen van het verdrag mogelijk maken

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze beschikking is op 16 juli 2009 gepubliceerd.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2009/550/EG: Besluit van de Raad van 5 maart 2009 betreffende de goedkeuring van wijzigingen van het Verdrag inzake toekomstige multilaterale samenwerking op visserijgebied in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan die de instelling van procedures voor de regeling van geschillen, de uitbreiding van de werkingssfeer van het verdrag en een herziening van de doelstellingen van het verdrag mogelijk maken

officiële Engelstalige titel

2009/550/EC: Council Decision of 5 March 2009 on the approval of amendments to the Convention on future multilateral cooperation in the North-East Atlantic Fisheries allowing for the establishment of dispute settlement procedures, the extension of the scope of the Convention and a review of the objectives of the Convention
 
Rechtsinstrument Beschikking
Wetgevingsnummer Besluit 2009/550
Origineel voorstel COM(2008)512 NLEN
Celex-nummer i 32009D0550

3.

Key dates

Document 05-03-2009
Bekendmaking in Publicatieblad 16-07-2009; OJ L 184, 16.7.2009,Special edition in Croatian: Chapter 04 Volume 009
Inwerkingtreding 01-01-1001; in werking datum kennisgeving
01-01-1001; Toepassing zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999
Kennisgeving 01-01-1001

4.

Wettekst

16.7.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 184/12

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 5 maart 2009

betreffende de goedkeuring van wijzigingen van het Verdrag inzake toekomstige multilaterale samenwerking op visserijgebied in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan die de instelling van procedures voor de regeling van geschillen, de uitbreiding van de werkingssfeer van het verdrag en een herziening van de doelstellingen van het verdrag mogelijk maken

(2009/550/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 37 in samenhang met artikel 300, lid 2, en artikel 300, lid 3, eerste alinea,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Gezien het advies van het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het Verdrag inzake toekomstige multilaterale samenwerking op visserijgebied in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan (het verdrag) is op 18 november 1980 in Londen ondertekend en op 17 maart 1982 in werking getreden.

 

(2)

De Gemeenschap is op 13 juli 1981 tot het verdrag toegetreden. (2)

 

(3)

Volgens artikel 19, lid 2, van het verdrag vereist een wijziging van het verdrag dat driekwart van de verdragsluitende partijen de wijziging aanneemt. Overeenkomstig artikel 19, lid 3, van het verdrag wordt een wijziging van kracht 120 dagen na de datum van kennisgeving door de depositaris van de ontvangst van schriftelijke kennisgeving van goedkeuring door driekwart van alle verdragsluitende partijen.

 

(4)

De partijen bij het verdrag hebben in november 2004 tijdens de 23e jaarvergadering van de Visserijcommissie voor het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan (NEAFC) een wijziging van het verdrag aangenomen waardoor de NEAFC aanbevelingen kan aannemen tot instelling van procedures voor de regeling van geschillen die uit het verdrag voortkomen.

 

(5)

Bij stemming per brief op 11 augustus 2006 hebben de verdragsluitende partijen een wijziging van het verdrag aangenomen waarbij het toepassingsgebied van het verdrag werd uitgebreid tot sedentaire soorten en de doelstellingen van het verdrag worden verbreed. Het verdrag is ook in die zin gewijzigd dat ontwikkelingen worden vermeld in andere internationale fora voor visserijbeheer die gevolgen hebben voor de visserij in het gebied van het NEAFC-Verdrag, en er zijn een aantal nieuwe definities in opgenomen.

 

(6)

De werkingssfeer van het verdrag is uitgebreid tot sedentaire soorten, omdat deze door de visserij worden geoogst of getroffen.

 

(7)

In het verdrag is bepaald dat de NEAFC haar taken moet vervullen in het belang van de instandhouding en het optimale gebruik van de visbestanden. Naast deze doelstellingen is het belangrijk te wijzen op het belang van beheer op lange termijn en op het feit dat het beheer van de visbestanden moet leiden tot duurzame economische, milieu- en sociale voordelen. Bijgevolg dienen deze elementen als doelstelling in het verdrag te worden opgenomen.

 

(8)

Volgens het verdrag dient de NEAFC bij de uitvoering van haar taken rekening te houden met de beste wetenschappelijke aanwijzingen waarover zij beschikt. Bij de vervulling van de doelstellingen is het eveneens belangrijk rekening te houden met de voorzorgsbenadering, de ecosysteembenadering en de noodzaak om de mariene biologische diversiteit in stand te houden. Bijgevolg dient de NEAFC bij de uitvoering van haar taken eveneens met deze elementen rekening te houden.

 

(9)

Een op grond van het verdrag ingestelde procedure voor de regeling van geschillen moet de snelle regeling van geschillen mogelijk kunnen maken, hetgeen in het belang van de Gemeenschap zou zijn.

 

(10)

Voorts zou een dergelijke procedure de regionale organisaties voor...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.