Besluit 2010/385 - 2010/385/: Besluit van de Raad van 24 juni 2010 betreffende de vaststelling van het statuut van het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA) door de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 13 juli 2010 gepubliceerd en is op 24 juni 2010 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2010/385/: Besluit van de Raad van 24 juni 2010 betreffende de vaststelling van het statuut van het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA) door de Europese Unie

officiële Engelstalige titel

2010/385/: Council Decision of 24 June 2010 on the conclusion of the Statute of the International Renewable Energy Agency (IRENA) by the European Union
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2010/385
Origineel voorstel COM(2009)326 NLEN
Celex-nummer i 32010D0385

3.

Key dates

Document 24-06-2010
Bekendmaking in Publicatieblad 13-07-2010; OJ L 178, 13.7.2010,Special edition in Croatian: Chapter 01 Volume 013
Inwerkingtreding 24-06-2010; in werking datum document zie art 4
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

13.7.2010   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 178/17

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 24 juni 2010

betreffende de vaststelling van het statuut van het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA) door de Europese Unie

(2010/385/EU)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name op artikel 194, lid 2, en artikel 218, lid 6, onder a),

Gezien het voorstel van de Commissie,

Gezien de goedkeuring van het Europees Parlement,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Overeenkomstig het besluit van de Raad van 19 oktober 2009 is het statuut van het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA) (1) (hierna „het statuut” genoemd) op 23 november 2009 namens de Europese Gemeenschap ondertekend.

 

(2)

Ten gevolge van de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon op 1 december 2009 is de Europese Unie in de plaats gekomen van de Europese Gemeenschap.

 

(3)

Het is dienstig dat de Unie partij is bij het statuut.

 

(4)

Zowel de Unie als haar lidstaten zijn bevoegd op de gebieden waarop het statuut betrekking heeft.

 

(5)

Volgens artikel VI.C van het statuut moeten regionale intergouvernementele economische integratieorganisaties die lid worden van IRENA) verklaren wat hun bevoegdheden zijn op het gebied van zaken die onder het statuut vallen.

 

(6)

De Unie moet daarom een bevoegdheidsverklaring in die zin vaststellen.

 

(7)

De Unie moet in het kader van het programma Intelligente energie voor Europa (IEE) een jaarlijkse bijdrage aan IRENA betalen,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

  • 1. 
    De bevoegdheidsverklaring wordt namens de Unie vastgesteld en de tekst van de verklaring is aan dit besluit gehecht.
  • 2. 
    Het statuut wordt namens de Europese Unie goedgekeurd, en de tekst van het statuut is aan dit besluit gehecht.

Artikel 2

  • 1. 
    De voorzitter van de Raad wordt gemachtigd de persoon/personen aan te wijzen die bevoegd is/zijn namens de Europese Unie de akte van bekrachtiging neer te leggen bij de regering van de Bondsrepubliek Duitsland als depositaris van het statuut overeenkomstig de artikelen XIX en XX.A van het statuut, en aldus tot uitdrukking te brengen dat de Europese Unie instemt met het statuut.
  • 2. 
    De voorzitter van de Raad wordt gemachtigd een of meer personen aan te wijzen die bevoegd zijn namens de Europese Unie de bij artikel VI.C van het statuut voorgeschreven, en in de bijlage vervatte bevoegdheidsverklaring neer te leggen.

Artikel 3

De Unie betaalt een jaarlijkse bijdrage aan het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het wordt aangenomen.

Gedaan te Luxemburg, 24 juni 2010.

Voor de Raad

De voorzitter

  • J. 
    BLANCO LÓPEZ
 

  • (1) 
    De verklaring van de conferentie betreffende de authentieke versies van het statuut vormt een integrerend deel van het statuut.
 

BIJLAGE

Bevoegdheidsverklaring

 

1.

Volgens artikel VI.C van het statuut moet de akte van bekrachtiging of toetreding van een regionale intergouvernementele organisatie voor regionale integratie een verklaring bevatten inzake haar bevoegdheden op het toepassingsgebied van het statuut.

 

2.

Ofschoon de status van de Europese Unie als lid wordt erkend, zijn in de regel de lidstaten van de Unie bevoegd voor agendapunten betreffende organisatie (bijvoorbeeld juridische of begrotingsaangelegenheden) en procedure (bijvoorbeeld verkiezing van een voorzitter, goedkeuring van de agenda, goedkeuring van verslagen).

 

3.

Overeenkomstig het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, hebben de Unie en de lidstaten op het gebied van hernieuwbare...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.