Low-cost vliegmaatschappijen moeten duidelijk zijn over voorwaarden

Met dank overgenomen van M.J. (Job) Cohen i, gepubliceerd op donderdag 12 april 2012.
Low-cost vliegmaatschappijen moeten duidelijk zijn over voorwaarden
Bron: Blog Job Cohen

Foto Flickr/ ShirlydeJongt

De low-cost vliegtuigmaatschappijen adverteren met aanbiedingen waarin staat dat de consument voor lage prijzen naar een centraal vliegveld vlakbij de plaats van bestemming wordt gevolgen. Bij aankomst blijkt dan vaak dat het vliegveld ver van de plaats van bestemming ligt, soms zelfs wel 150 kilometer. Hierdoor is de consument langer onderweg dan verwacht. Dit brengt extra kosten met zich mee omdat vaak een dure taxi genomen moet worden: dergelijke vliegvelden hebben vaak geen goede openbaar vervoer verbinding met de stad. Bovendien wordt zo niet alleen de consument misleid, maar is er ook sprake van concurrentievervalsing is ten opzichte van vliegtuigmaatschappijen die wel in de centrale stad landen en daar meer voor betalen.

Deze marketingtechniek moet gestopt worden. De aanbieder moet duidelijk zijn over de locatie van het vliegveld, de reistijd en reismogelijkheden naar de plaats van bestemming.

Hieronder de vragen die ik, samen met Attje Kuiken, hierover aan de minister heb gesteld.

 • 1. 
  Kent u het artikel ‘reistijd low-cost langer’?
 • 2. 
  Herinnert u zich mijn eerdere vragen over misbruik consumentenvertrouwen door lowcost vliegtuigmaatschappijen?
 • 3. 
  Hoe beoordeelt u de marketingtechniek dat vliegvelden worden gepresenteerd als ‘ideale toegang tot de hoofdstad’, terwijl dit feitelijk niet zo is?
 • 4. 
  Bent u het met ons eens dat deze marketingtechniek misbruik maakt van vertrouwen van consumenten of tenminste misleidend is voor consumenten?
 • 5. 
  Vindt u het adverteren met een vlucht naar een bepaald centraal gelegen punt gaat, terwijl dit niet het geval is concurrentievervalsing ten opzichte van vliegmaatschappijen die wel in de centrale stad landen en daar meer voor betalen?
 • 6. 
  Bent u het met ons eens dat lowcost vluchtmaatschappijen direct duidelijk moeten maken dat in veruit de meeste gevallen extra kosten zijn verbonden voor vervoer van de vluchthaven van bestemming naar de uiteindelijke plek van bestemming?
 • 7. 
  Bent u met ons van mening dat deze marketingtechniek gestopt moet worden en dat aanbieder duidelijk moeten zijn over de locatie van het vliegveld, de reistijd en reismogelijkheden tot het centrum? Zo ja, welke actie gaat u ondernemen? Zo nee, waarom niet?
 • 8. 
  Heeft de consumentenautoriteit voldoende mogelijkheden en middelen om hiertegen op te treden?