Best belangrijk

Met dank overgenomen van R.H.A. (Ronald) Plasterk i, gepubliceerd op vrijdag 17 augustus 2012, 18:02.

Soms komt de professor even boven. Altijd je bronnen checken. Je stellingen documenteren. En precies zijn. Vandaag was er in de media rumoer over de Finse minister van Europese Zaken Tuomioja, die zich klaarmaakt voor het uiteenvallen van de Euro, en dat eigenlijk ook maar beter vindt, want het is een kwestie van tijd.

De telefoon gaat en BNR belt met de vraag of ik in een telefonisch interview commentaar wil geven. Heb ik gedaan. Toch knaagde er iets.

Dat een regering scenario’s klaar heeft voor onvoorziene omstandigheden, dat is normaal. Geldt voor aardbevingen, overstromingen, kernrampen. Maar dat hij erbij gezegd zou hebben: 'Het is slechts een kwestie van tijd, want het veroorzaakt ellende voor miljoenen mensen en het vernietigt de toekomst van Europa. Het is een totale catastrofe.' Dat leek me eigenlijk toch wat stug. Dus even de bron gecheckt: Daily Telegraph. Blijkt dat citaat afkomstig van de leider van de Echte Finnen, Soini, niet van de minister. Slordig overgeschreven. Nieuws was een canard.

Dan toch even serieus: het is belangrijk dat de Europese leiders bereid zijn een duidelijk en eerlijk verhaal over Europa te vertellen. Dat Mark Rutte en de VVD naarmate de verkiezingen dichterbij komen steeds meer de Eurosceptische kaart spelen is ongeloofwaardig. We kunnen de banken niet beteugelen, de Euro stabiel houden, we kunnen geen groei en banen in de Eurozone krijgen zonder een stevige, democratische, en sociale Europese Unie.