Besluit 2012/130 - Goedkeuring van het Verdrag inzake de instandhouding en het beheer van de visbestanden van de volle zee in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 6 maart 2012 gepubliceerd en is op dezelfde dag in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2012/130/EU: Besluit van de Raad van 3 oktober 2011 betreffende de goedkeuring, namens de Europese Unie, van het Verdrag inzake de instandhouding en het beheer van de visbestanden van de volle zee in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan

officiële Engelstalige titel

2012/130/EU: Council Decision of 3 October 2011 on the approval, on behalf of the European Union, of the Convention on the Conservation and Management of High Seas Fishery Resources in the South Pacific Ocean
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2012/130
Origineel voorstel COM(2011)103 NLEN
Celex-nummer i 32012D0130

3.

Key dates

Document 03-10-2011
Bekendmaking in Publicatieblad 06-03-2012; PB L 67 p. 1-2
Inwerkingtreding 06-03-2012; in werking datum publicatie zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

6.3.2012   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 67/1

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 3 oktober 2011

betreffende de goedkeuring, namens de Europese Unie, van het Verdrag inzake de instandhouding en het beheer van de visbestanden van de volle zee in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan

(2012/130/EU)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 43, lid 2, in samenhang met artikel 218, lid 6, onder a),

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien de goedkeuring van het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Unie is bevoegd om in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid instandhoudingsmaatregelen voor de mariene biologische rijkdommen vast te stellen en overeenkomsten met derde landen en internationale organisaties af te sluiten.

 

(2)

Overeenkomstig Besluit 98/392/EG van de Raad (2) is de Unie verdragsluitende partij bij het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee van 10 december 1982, waarin is bepaald dat alle leden van de internationale gemeenschap moeten samenwerken voor de instandhouding en het beheer van de biologische rijkdommen van de zee.

 

(3)

Overeenkomstig Besluit 98/414/EG van de Raad (3) is de Unie overeenkomstsluitende partij bij de Overeenkomst over de toepassing van de bepalingen van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee van 10 december 1982 die betrekking hebben op de instandhouding en het beheer van de grensoverschrijdende en de over grote afstanden trekkende visbestanden.

 

(4)

Op 17 april 2007 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om namens de Gemeenschap te onderhandelen over een Verdrag inzake een regionale organisatie voor visserijbeheer (ROVB) in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan voor visbestanden die nog niet onder een bestaande ROVB vallen.

 

(5)

Op 14 november 2009 zijn de onderhandelingen in Auckland, Nieuw-Zeeland, succesvol afgerond met de vaststelling van een ontwerptekst voor het Verdrag inzake de instandhouding en het beheer van de visbestanden van de volle zee in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan (hierna „het verdrag” genoemd), die uit hoofde van artikel 36, lid 1, sinds 1 februari 2010 voor een periode van twaalf maanden openstaat voor ondertekening. Het verdrag is op 26 juli 2010 namens de Unie ondertekend onder voorbehoud van de sluiting ervan, overeenkomstig Besluit 2011/189/EU van de Raad (4).

 

(6)

Dit verdrag heeft tot doel de instandhouding op de lange termijn en het duurzame gebruik van de visbestanden in het verdragsgebied door middel van een doeltreffende uitvoering van dit verdrag te garanderen.

 

(7)

Aangezien in het verdragsgebied bestanden worden bevist door vaartuigen die de vlag van een lidstaat van de Unie voeren, is het in het belang van de Unie een effectieve rol te spelen bij de uitvoering van het verdrag.

 

(8)

Het verdrag moet daarom worden goedgekeurd,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het Verdrag inzake de instandhouding en het beheer van de visbestanden van de volle zee in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan (hierna „het verdrag” genoemd) wordt namens de Europese Unie goedgekeurd.

De tekst van het verdrag is aan dit besluit gehecht.

Artikel 2

De voorzitter van de Raad wordt hierbij gemachtigd de persoon (personen) aan te wijzen die namens de Unie bevoegd is (zijn) om de akte van goedkeuring neer te leggen bij de regering van Nieuw-Zeeland, die overeenkomstig artikel 36, lid 3, van het verdrag als depositaris van het verdrag fungeert (5).

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel, 3 oktober 2011.

Voor de Raad

De voorzitter

  • J. 
    FEDAK
 

  • (1) 
    Goedkeuring van 13...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.