Besluit 2012/352 - Standpunt EU in de ACS-EU-Raad van ministers inzake de status van Zuid-Sudan in verband met de partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van staten in Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan, enerzijds, en de EG en haar lidstaten, anderzijds

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 4 juli 2012 gepubliceerd en is op 8 juni 2012 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2012/352/EU: Besluit van de Raad van 7 juni 2012 betreffende het door de Europese Unie in de ACS-EU-Raad van ministers in te nemen standpunt inzake de status van de Republiek Zuid-Sudan in verband met de Partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van staten in Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds

officiële Engelstalige titel

2012/352/EU: Council Decision of 7 June 2012 on the position to be taken by the European Union within the ACP-EU Council of Ministers concerning the status of the Republic of South Sudan in relation to the Partnership Agreement between the members of the African, Caribbean and Pacific Group of States, of the one part, and the European Community and its Member States, of the other part
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2012/352
Origineel voorstel COM(2012)213 NLEN
Celex-nummer i 32012D0352

3.

Key dates

Document 07-06-2012
Bekendmaking in Publicatieblad 04-07-2012; PB L 174 p. 2-3
Inwerkingtreding 08-06-2012; in werking datum document +1 zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

4.7.2012   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 174/2

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 7 juni 2012

betreffende het door de Europese Unie in de ACS-EU-Raad van ministers in te nemen standpunt inzake de status van de Republiek Zuid-Sudan in verband met de Partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van staten in Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds

(2012/352/EU)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 217, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het Intern Akkoord tussen de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, inzake maatregelen en procedures voor de tenuitvoerlegging van de ACS-EG-partnerschapsovereenkomst (1), en met name artikel 1,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van staten in Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, ondertekend in Cotonou op 23 juni 2000 (2) is voor de eerste maal gewijzigd in Luxemburg op 25 juni 2005 (3) en voor de tweede maal in Ouagadougou op 22 juni 2010 (4) („de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst”). De tweede wijziging van de Overeenkomst van Cotonou wordt sinds 31 oktober 2010 voorlopig toegepast.

 

(2)

In artikel 94 van de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst is bepaald dat elk verzoek tot toetreding van een staat moet worden voorgelegd aan en goedgekeurd door de ACS-EU-Raad van ministers.

 

(3)

Op 20 maart 2012 heeft de Republiek Zuid-Sudan een verzoek tot toetreding ingediend overeenkomstig artikel 94 van de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst en verzocht om, in afwachting van de afronding van de toetredingsprocedure, als waarnemer te mogen deelnemen aan de bij de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst opgerichte gezamenlijke instellingen.

 

(4)

De goedkeuring door de ACS-EU-Raad van ministers van de toetreding van Zuid-Sudan, en in afwachting daarvan de toekenning aan Zuid-Sudan van de status van waarnemer tot en met 20 november 2012 door de ACS-EU-Raad van ministers, moeten door de Unie worden goedgekeurd. Zuid-Sudan moet haar akte van toetreding uiterlijk op die datum nederleggen bij de depositarissen van de overeenkomst, met name het secretariaat-generaal van de Raad van de Europese Unie en het secretariaat van de ACS-staten.

 

(5)

Het standpunt dat ten aanzien van de status van Zuid-Sudan in verband met de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst namens de Unie in de ACS-EU-Raad van ministers moet worden ingenomen, moet daarom worden vastgesteld.

 

(6)

Het standpunt van de Unie in de ACS-EU-Raad van ministers moet worden gebaseerd op het bijgevoegde ontwerpbesluit,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het door de Europese Unie in de ACS-EU-Raad van ministers in te nemen standpunt over de verzoeken van de Republiek Zuid-Sudan, tot toetreding en tot het verkrijgen van de status van waarnemer, is dat aan deze verzoeken wordt tegemoetgekomen overeenkomstig de bepalingen van het aan dit besluit gehechte ontwerpbesluit van de ACS-EU-Raad van ministers.

De status van waarnemer geldt tot en met 20 november 2012. Uiterlijk op die datum legt Zuid-Sudan haar akte van toetreding neder bij het secretariaat-generaal van de Raad van de Europese Unie en bij het secretariaat van de ACS-staten.

Aan het ontwerpbesluit van de ACS-EU-Raad van ministers kunnen kleine wijzigingen en wijzigingen op formele punten worden aangebracht zonder dat dat besluit daarbij moet worden gewijzigd.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de dag na die van de vaststelling ervan.

Gedaan te Luxemburg, 7 juni 2012.

Voor de Raad

De...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.