Batman en Robin ontmaskerd

Met dank overgenomen van C.J.E. (Nine) Kooiman i, gepubliceerd op zaterdag 27 april 2013, 0:48, column.

Crimefighters. Het dreamteam. Batman en Robin. Enkele lovende benamingen toen minister Opstelten en staatssecretaris Teeven in 2010 werden geïnstalleerd op het ministerie van Veiligheid en Justitie. De VVD kreeg daarmee twee bewindslieden op een voor hen belangrijke portefeuille: veiligheid. Daarover had de VVD tijdens de verkiezingscampagne harde en duidelijke uitspraken gedaan. Er zou meer blauw op straat komen, criminelen moesten harder aangepakt worden en meer boeven achter de tralies verdwijnen. Op veiligheid zou niet worden bezuinigd of beknibbeld!

Opstelten en Teeven proberen zichzelf daadkrachtig in de media neer te zetten. Zij zouden de sterke hand zijn die Nederland veiliger maakt. Het toneelstukje wat zij opvoeren wordt steeds doorzichtiger.

Hoe wordt Nederland veiliger als je 340 miljoen bezuinigt op het gevangeniswezen, waardoor 30 inrichtingen moeten sluiten, 3700 arbeidsplaatsen verloren gaan en criminelen vaker huisarrest krijgen, in plaats van opgesloten worden?

Hoe wordt Nederland veiliger als je 290 miljoen bezuinigt op ondersteunende politiediensten, waarmee 3000 werkplekken verdwijnen en waardoor agenten minder op straat kunnen zijn?

Hoe wordt Nederland veiliger als je bijna een half miljard weghaalt bij de jeugdzorg, waardoor je niet meer goed in kunt grijpen als jongeren dreigen te ontsporen?

Als je bezuinigt op forensische zorg, waardoor veroordeelde criminelen met psychische problemen niet meer goed geholpen worden voor zij terugkeren in de maatschappij?

Als de reclassering met 20% wordt gekort en zij minder mogelijkheden hebben om criminelen te begeleiden, en daardoor sneller opnieuw de fout in zullen gaan?

Nederland wordt niet veiliger van bezuinigen; de feiten spreken voor zich. Slechts één op de twintig meldingen bij de politie leiden tot een veroordeling. De pakkans van criminelen is 1,8%. Duizenden aangiften blijven onopgelost op de plank liggen. 70% van alle ex-gedetineerden vallen terug in crimineel gedrag.

Batman en Robin zijn ontmaskerd. Het blijken twee ordinaire boekhouders te zijn die cijfers belangrijker vinden dan veiligheid. Het doek van dit VVD-toneelstuk mag snel vallen, zodat er echt gewerkt kan worden aan het veiliger maken van Nederland.