Europees Parlement stemt in met meerjarig financieel kader EU

Met dank overgenomen van M. (Thijs) BermanĀ i, gepubliceerd op woensdag 3 juli 2013, 13:03.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Thijs Berman

De PvdA in het Europees Parlement heeft ingestemd met het Meerjarig Financieel Kader (MFK) 2014-2020 van de Europese Unie. Aan de totstandkoming van deze langetermijnbegroting van de Europese Unie zijn lange en moeizame onderhandelingen vooraf gegaan. "We hebben ingestemd, maar zeker niet van harte", aldus Thijs Berman, lid van het Europees Parlement namens de PvdA.

"Er gaat wat ons betreft nog steeds teveel geld naar de 'ouderwetse' subsidiepotten zoals landbouw, en te weinig geld naar bijvoorbeeld innovatie en onderzoek. We hebben uiteindelijk ingestemd omdat dit echt het maximum was wat er uit te halen viel" stelt Berman.

Berman: "Wat ons betreft gaat de discussie voortaan meer over de inhoud van de begroting in plaats van de grootte. Lidstaten schreeuwen om investeringen die de economie een impuls kunnen geven. Gelukkig zit in het laatste compromis een flinke investering die de jeugdwerkeloosheid in Europa moet bestrijden. Ook is er meer flexibiliteit in de begroting, en dat geeft meer bewegingsvrijheid om in te spelen op ontwikkelingen in de economie."

Flexibiliteit

Vorige week donderdag zijn de voorzitters van de Europese Commissie, de Raad en het Europees Parlement het eens geworden over de nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie voor de komende zeven jaar. Eerder die week had het Parlement nog een compromisvoorstel afgewezen, maar de Raad is donderdag voor een deel tegemoet gekomen aan wensen van het Parlement, onder andere over meer flexibiliteit binnen de begroting en versnelde investeringen in jeugdwerkloosheid en onderzoek.

(Image: http://ec.europa.eu)