Berman: "Meer transparantie in tweede ronde Afghaanse verkiezingen vereist"

Met dank overgenomen van M. (Thijs) Berman i, gepubliceerd op donderdag 15 mei 2014, 3:13.

De EU-waarnemingsmissie in Afghanistan heeft tijdens de presidentsverkiezingen in april 2014 aanzienlijke ​fraude geconstateerd​. Hoewel er minder fraude is gepleegd dan bij eerdere verkiezingen, zijn alle kandidaten door fraude gedupeerd. Desondanks is duidelijk dat Abdullah en Ghani duidelijk de meeste stemmen hebben gekregen. Geen van de kandidaten haalde de meerderheid. Daarom komt er terecht een tweede verkiezingsronde, waarbij meer transparantie wordt geëist.

Er is meer transparantie nodig bij het tellen van de stemmen. ​Onze waarnemers ​kregen​ ​slechts met veel moeite toegang tot informatie die controle op de ​uitslagen​ mogelijk maakt. ​De EU-waarnemingsmissie dringt voor de volgende ronde opnieuw aan op​ helderheid over de​ ​resultaten per stembureau, naast ​informatie ​over ​onder meer het aantal​ ongeldige​ stemmen. Ook ​vragen ​we de autoriteiten om er​ in de tweede ronde ​voor te zorgen dat er voldoende stembiljetten beschikbaar zijn in de regio's waar tekorten optraden​.

De waarnemingsmissie blijft in Afghanistan tot na de tweede ronde. De missie, geleid door Berman, bestaat uit 16 internationale experts uit 13 Europese landen, 5 analysten en 8 Afghanistandeskundigen.